Ybo Buruma als rechter zal ik niet zwichten voor politieke druk.”

Ybo Buruma wilde niet zwichten voor politieke druk

maar is heden geen lid meer van PvdA

Kan hij zich aan zijn afspraak houden dat hij niet gaat zwichten voor politieke druk?

Zondag 28 sept 2011

Aanstaand raadsheer in de Hoge Raad Ybo Buruma heeft zijn lidmaatschap van de PvdA opgezegd, in een poging eventuele zorgen bij PVV-aanhangers weg te nemen. “Er zijn nu misschien wel anderhalf miljoen mensen die denken dat ik geen goed recht over ze spreek omdat ik bij de PvdA ben. Dat wil ik niet”, zegt hij vandaag in NRC Handelsblad.

Buruma’s voordracht voor de Hoge Raad zorgde voor ophef. De PVV-Kamerfractie stemde blanco omdat zij Buruma te links en ‘te politiek’ vond. Hij werd niet unaniem gekozen, zoals gebruik is. De PVV nam Buruma onder meer zijn betrokkenheid bij het PvdA-verkiezingsprogramma kwalijk. Bovendien had hij Wilders’ pleidooi voor een Koran-verbod een “aanval op de pluralistische democratie” genoemd en vergeleek hij Wilders’ politieke stijl met de “woeste totalitaire wil” van het volk waarop Mussolini zich beriep.

Buruma zegde zijn PvdA-lidmaatschap niet direct op toen de ophef ontstond, omdat “ik niet wilde zwichten voor politieke druk. Zoals ik straks ook als rechter niet zal zwichten voor politieke druk.” Hij was geen actief partijlid, zegt hij. Het rechterschap ziet hij als een ambacht, waarin rechtspolitiek niet vooropstaat. Andere raadsheren kunnen rustig lid blijven van een partij, vindt Buruma.

De politiek is de rechtsgang, de politiek is de media

Maar  weet deze gekleurde figuur dat niet, of  wil hij het niet weten? Het is net zoals de media, daar heeft de staat ook controle over. Het gaat niet zo zeer over politieke druk maar meer over politieke opdrachten, uitgevoerd door de rechtsgang. Het is nu de vraag voor hoelang deze Buruma zijn werk zal blijven voortzetten als de druk te groot word tegen hem. Of hij accepteert het of hij laat in de toekomst nog van zich horen.

__________________________________________________________________

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s