Eerst Rutte die het idee van O.D.B.ned opperde nu blijkt ook de Jager het idee over controle EU landen over te nemen van O.D.B.ned

De Jager op weg om zijn idee te verkondigen

AMSTERDAM

Minister Jan Kees de Jager zal in zijn overleg met Duitse en Finse collega’s dinsdag voorstellen doen voor de oprichting van een nieuw onafhankelijk instituut dat de staatsfinancien van eurolanden moet controleren en sancties kan opleggen.

Dit zegt de minister van Financien kort voor zijn vertrek naar het overleg in Berlijn in een interview met de media. Het ontbreken van een dergelijke onafhankelijke controle noemt hij een “belangrijke weeffout” van de muntunie.

https://onrecht.wordpress.com/2011/09/04/is-bolkestein-zijn-mening-juist-moet-griekenland-uit-de-munt-unie/2

De Jager zegt zich niet over de financiele markten maar over de “onderliggende oorzaken” van de onrust erop zorgen te maken. “We zullen naar alle markten moeten laten zien dat we bereid zijn financieel orde op zaken te stellen en economisch te hervormen”, zegt hij.

Gezamenlijk moeten de Noordelijke eurolanden Nederland, Duitsland en Finland vooral “laten zien dat we druk op de ketel houden” als het gaat om overheidsfinancien van met name Zuid-Europese landen “zoals Griekenland”, aldus De Jager.

Op de suggestie om deze taak over te laten aan een onafhankelijk instituut, zegt hij: “De regels moeten onafhankelijk gehandhaafd worden. Ik ben het ermee eens dat dit weg moet bij politici.”

De minister is echter van mening dat de verantwoordelijkheid voor de uitvoering bij “de politici in de landen zelf” moet blijven. Hij is voor strengere sancties, maar wil “geen Europese regering”.

De ministers van Financien van Nederland, Duitsland en Finland komen dinsdag bijeen. Aanvullend overleg werd nodig geacht na onenigheid over het verstrekken van financieel onderpand door Griekenland aan Finland, in ruil voor deelname aan een nieuw Europees steunpakket voor de Grieken.

Minister De Jager ontkent vooralsnog dat hij later deze maand tijdens Prinsjesdag met nieuwe bezuigingsvoorstellen komt voor Nederland. De ministeries blijven volgens hem binnen de gestelde uitgavenkaders.

Pas als het inkomstenplaatje van de overheid te ver verslechtert ten opzichte van de ramingen, zullen extra maatregelen volgens hem nodig zijn. “Als het saldo te veel afwijkt, dan zullen we het opnieuw moeten bezien.”

_________________________________________________________________________
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s