Zorgverzekeraar Achmea medeverantwoordelijk dood vijf patiënten

Scheper Ziekenhuis Emmen

Zorgverzekeraar Achmea is  medeverantwoordelijk voor het overlijden van vijf patiënten na mislukte maagverkleiningsoperaties in het Scheper Ziekenhuis in Emmen. De kwaliteit van de zorg liep gevaar omdat Achmea te weinig geld gaf voor de operaties.

Dit stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een kritisch rapport over de ondeskundige maagverkleiningschirurgie in Emmen tussen 2004 en 2009. De bestuurders van het Scheper ziekenhuis krijgen er eveneens van langs: zij zouden onverantwoorde risico’s hebben genomen met de veiligheid van patiënten. Het Scheper Ziekenhuis had in samenspraak met Achmea de ambitie om een ‘centre of excellence’ te worden voor maagverklei-nings­chirurgie in Noord-Nederland. Dat liep in 2006 uit de hand toen het regioziekenhuis van relatief eenvoudige maagbandoperaties overstapte op complexe vormen van maagverkleining, waarvoor de benodigde expertise ontbrak.
In onderhandelingen draaide Achmea elk dubbeltje om: het ziekenhuis kreeg een lagere prijs dan was afgesproken, maar moest daarvoor meer zorg leveren. Dit ondermijnde de kwaliteit, stelt de Onderzoeksraad. Bovendien hield de zorgverzekeraar onvoldoende toezicht op de gang van zaken in Emmen. Ook bij de ziekenhuisbestuurders kwam aandacht voor patiëntveiligheid op de laatste plaats.’Wij herkennen ons niet in dit verwijt’, zegt een woordvoerder van Zorggroep Leveste Middenveld, waar het ziekenhuis nu onder valt. Achmea was vrijdag niet voor commentaar bereikbaar. 

_________________ONRECHTDATABANKBUREAU.NED ________________

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s