Het doem scenario: De EU spat uit elkaar even de revue laten passeren

 Stel dat het misgaat. Wat betekend dat dan voor Europa.

Zijn de fundamenten van de EU op dit moment aan het wankelen

Een eurozone oprichten is iets heel anders dan hem weer afbreken. De invoering van de euro heeft tien jaar voorbereiding gekost. Als Griekenland de euro zou opgeven, of Duitsland eruit stapt, is die tijd er niet. Ga maar na: pinautomaten en computersystemen moeten worden aangepast, salarissen, pensioenen en winkelprijzen omgerekend, miljoenen bankbiljetten gedrukt en verspreid. Het is een miljardenverslindende operatie waar bedrijven en overheden zich ordentelijk op moeten kunnen voorbereiden. In de crisissituatie waarin Europa zich nu bevindt is dat onmogelijk.

Het uiteenspatten van de euro zal resulteren in blinde paniek bij consumenten en beleggers. In de zwakke eurolanden rennen burgers massaal naar de bank om hun eurospaartegoeden weg te halen voordat die worden omgezet in relatief waardeloze drachmes of lires. Met de gedachte en de hoop dat de uiteenspattende euro opdat moment meer waard nog te zijn dan de drachmes of lires de Spaanse en de Portugese munt.
Omdat alle Europese banken aan elkaar gelinkt zijn, volgt een bankencrisis, erger dan die van 2008.

In heel Europa gaan bedrijven failliet omdat klanten in zwakke eurolanden hun rekeningen niet meer kunnen betalen. In de sfeer van totale paniek crashen de beurzen, waardoor de vermogens van de Nederlandse pensioenfondsen verdampen. En de vermogens van vele beleggers. De gulden en de  D-mark komt terug  de waarde van de gulden en de D-mark stijgt explosief, omdat die net als de Zwitserse frank als ‘veilige haven’ worden beschouwd. Nederlandse en Duitse exportproducten worden extreem duur, en de export in beide landen decimeert. Gevolg: een hausse aan faillissementen van bedrijven en escalerende werkloosheid.

Om weer concurrerend te worden, moeten de lonen omlaag, waardoor de welvaart  en dus de koopkracht aanzienlijk daalt. Omdat dan steeds meer Nederlanders hun torenhoge hypotheken niet meer kunnen betalen, stort de huizenmarkt in, en lijden banken miljardenverliezen op hun hypotheek- en vastgoedportefeuilles. Nog meer banken gaan failliet. Kortom: de kosten van het uiteenklappen van de euro zullen niet in de miljarden, maar in de biljoenen lopen. Europa haalt zich dan een jarenlange zware depressie op de hals. En de vraag is voor hoelang.

__________________ONRECHTDATABANKBUREAU.NED ________________

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.