OM begint onderzoek naar Italiaanse maffia in Nederland

OM begint onderzoek naar Italiaanse maffia in Nederland

ODB Nederland had al eerder de politiek aangeschreven maar reageerde laks.
Daarna heeft toch een partijlid van de PVDA het aangekaart bij minister Mr. I.OPstelten. Het bleek niet nodig te zijn. Maar de Italiaanse Justitie denkt daar toch wel heel anders over. Hoe naïef kun je zijn als Nederlandse Justitie die pretendeert te werken aan veiligheid in dit land.

Het Openbaar Ministerie begint een onderzoek naar de Italiaanse maffia in Nederland. Dat gebeurt op verzoek van maffiabestrijders in Italië. Het is voor het eerst dat justitie de activiteiten van de Italiaanse misdaadgroepen in Nederland inventariseert. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag.

Italiaanse justitie vermoedt dat de maffia samenwerkt met Nederlandse misdadigers

Een delegatie van het Openbaar Ministerie heeft over het onderzoek vorige week in Rome afspraken gemaakt met Pietro Grasso. Hij is hoofd van de anti-maffia-afdeling van het Italiaanse Openbaar Ministerie.

“De Italiaanse justitie vermoedt dat de Italiaanse maffia samenwerkt met Nederlandse misdadigers bij de in- en doorvoer van partijen cocaïne en bij het witwassen van crimineel geld”, zegt Gerrit van der Burg, de hoofdofficier van het landelijk parket van het OM.

‘Nederland wordt regelmatig als schuilplaats gebruikt door maffialeden’

Volgens Van der Burg gebruiken leden van de maffia Nederland regelmatig als schuilplaats. De Rotterdamse haven is volgens hem voor de Italianen als aanvoerlijn heel belangrijk. In Nederland en Duitsland vinden af en toe liquidaties plaats waarbij de maffia betrokken is.

“De afgelopen jaren zijn in Nederland op aanwijzing van de Italiaanse justitie meer dan twintig voortvluchtige leden van verschillende maffia-achtige groeperingen aangehouden en overgeleverd aan Italië.”

Tegen een van de vermeende voorname Nederlandse handlangers van de Italiaanse maffia, de 63-jarige drugshandelaar Greg R., heeft justitie in Italië onlangs een celstraf van zestien jaar geëist. R. werd vorig jaar juni in Nederland aangehouden op verzoek van Italië.

R. is volgens de Italiaanse opsporingsautoriteiten betrokken geweest bij het organiseren van grootschalige cocaïnetransporten via Venezuela naar Europa, samen met Italiaanse handlangers. In januari wijst de rechtbank in Napels vonnis in zijn zaak.

Bron (NRC)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s