Srebrenica kansloos door politiek?

Dutchbat-commandant Luitenant Kolonel Bd  Thom Karremans Nederlands VN-bataljon lucht mobile brigade onder zijn bevel de bevolking van de omsingelde moslimenclave Srebrenica beschermen. Maar hoe dan had hij de middelen die een lucht mobile brigade voorhanden dient te hebben.

Srebrenica voor de oorlog driekwart van de bevolking  was moslim, en maar één kwart Serviër. Srebrenica is een langgerekt dorp van chalet-achtige huizen en een enkele moskee. In vredestijd telde het zesduizend inwoners.

Servië (voormalig Joegoslavië)

De Servische Republiek is een van de twee entiteiten die samen de staat Bosnië en Herzegovina vormen. De andere entiteit is de Federatie van Bosnië en Herzegovina.

Bosnië en Herzegovina 1 van de 6 republieken van het land Servië.

Vóór de burgeroorlog van 1992-1995 bestond 44% van de bevolking uit Bosnische moslims (nu Bosnjakken), 31% uit Bosnische Serviërs Servisch-Orthodox, 17% uit Kroaten katholiek , 6% uit ‘Joegoslaven’ Serviërs. En voor de resterende 2% van de bevolking uit Montenegrijnen, Roma, Albanezen en Oekraïners vertegenwoordigen het protestants geloof  is joods, niet religieus of een ander geloof. Bosnië  en Herzegovina.

De Bosniakken waren de drijvende kracht achter de afscheiding van Bosnië van Joegoslavië in 1992. In Belgrado de hoofdstad van Servië was toen de Servische president Slobodan Milosevic de sterke man.

Bosnië en Herzegovina willen een eigen staat.

De oorlog ontstond door een onafhankelijkheid verklaring

De Bosnische regering had op 29 februari en 1 maart 1992 een referendum uitgeschreven met de vraag of Bosnië en Herzegovina onafhankelijk moest worden. De bevolking van B en H, de Bosnjakken ( islamieten)  Bosnische Kroaten en Bosniakken stemden in meerderheid voor onafhankelijkheid. De Bosnische Serviërs van B en H boycotten deze verkiezingen; zij waren tegen onafhankelijkheid en vonden dat het referendum ongrondwettelijk was.

Bosnische Serviër, Radovan Karadžić, kwam op 12 mei 1992 met het plan om Bosnische volkeren fysiek te scheiden. Al in 1992 werden tientallen Bosnische steden en dorpen aangevallen en vervolgens geplunderd en de niet-Servische bevolking uitgemoord, opgesloten in gevangenkampen of verdreven.

Er ontstonden meerdere oorlogen binnen Bosnië en Herzegovina. 

Een latere periode tijdens de oorlog de periode waar het omgaat

Uit verschillende delen van Bosnië werden versterkingen aangevoerd om een tegenaanval uit te voeren op de moslims. De republiek Servië steunde dit offensief met artillerie en vliegtuigen. De Bosnische Serviërs werden gesteund door huurlingen uit Rusland en Hongarije. De aanval startte op 20 januari 1993 en was succesvol. De moslims werden, vooral door een inzet van een overmacht aan zware wapens, op alle fronten teruggedreven en leden ernstige verliezen. Eerst verloren de moslims de plaats Kamenica, vervolgens Cerska en Konjevic Polje. Door de opmars van de Bosnische Serviërs kwam er ook een grote vluchtelingenstroom richting Srebrenica op gang.

Uiteindelijk werden de moslims teruggedreven naar het gebied dat de enclave omvatte en kwam Srebrenica een plaatsje waar ongeveer 6 duizend mensen woonden waarvan het merendeel moslims onder zware artillerie-beschietingen en bombardementen te liggen.

Franse generaal Morrillon

Deze beschietingen duurden tot 6 mei 1993 en stopten na de komst van de Franse generaal Morrillon. Staande op het dak van het PTT-gebouw van Srebrenica vroeg hij via de tv-camera’s om wereldwijde aandacht voor de moslims in de door Serviërs omsingelde enclave.

Opvallend dat de Bosnische Serviërs stoppen met zware artillerie-beschietingen en bombardementen na een actie van een Franse generaal.

De Verenigde Naties besloten de enclave tot veilig gebied te verklaren en te demilitariseren. Hierdoor werd toen voorkomen dat de Bosnische-Serviërs Srebrenica van de kaart zouden vegen. De Verenigde Naties stuurden een Canadese Unprofor-eenheid om toezicht te houden op de naleving van het mandaat.

Opvallend dat ze de Bosnische Serviërs weer waren begonnen met bombarderen  terwijl de VN controleerde nog voor de nieuwe beschietingen.

Opvallend dat hun besluit de enclave tot veilig gebied te verklaren in eens stopt met het beschermen van de enclave.

En opvallend dat je het eigen personeel in een zeer levens bedreigende situatie terecht brengt.

Opvallend dat je je eigen militaire voor de wereld voor gek zet.

Opvallend hoe Karremans zich opstelde tegen Generaal Mladic.

Allemaal zeer slechte reclame voor het Nederlandse leger dat geen vecht geschiedenis heeft.

 

 

 

 

Generaal Mladic.                                                                                             Verantwoordelijke voor de massa slachting van de moslims.

Op 6 juli moest het vermoeide en licht bewapende Dutchbat3 afgelost worden, maar geen enkel land bood zich aan.

Ondertussen waren er zware gevechten tussen moslims en Bosnische Serviërs rond de enclave.

Luchtsteun

Karremans vroeg herhaaldelijk maar vergeefs luchtsteun om de enclave en Dutchbat te beschermen. Omdat de gevechten doorgingen, stroomden vluchtelingen de enclave binnen. De VN stond geen vergelding door de blauwhelmen toe. Karremans herhaalde zijn roep om luchtaanvallen.

Op 11 juli 1995 trokken Bosnisch-Servische troepen de enclave in. Duizenden vluchtelingen zochten een veilig heenkomen op de VN-compound in Potocari. Bosnisch-Servische bussen kwamen de vluchtelingen halen om ze naar Tuzla te brengen. Mannen werden van de vrouwen gescheiden. Dutchbat 3 onderhandelde over de evacuatie van het eigen personeel. Op 22 juli kwamen de Nederlandse blauwhelmen behouden aan in Zagreb. Inmiddels waren toen zo’n 7500 moslimmannen bij Srebrenica door de Bosnische Serviërs om het leven gebracht.

NIOD-rapport

Na de val van Srebrenica werd in 1996 besloten een onafhankelijk rapport te laten opstellen door het NIOD (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie). Publicatie ervan werd op verzoek van het NIOD tweemaal uitgesteld. Een week na verschijnen van het rapport, in april 2002, besloot toenmalig premier Kok – anderhalve maand voor de verkiezingen – met zijn kabinet af te treden. Nooit eerder in de Nederlandse parlementaire geschiedenis was een kabinet afgetreden zonder interne verdeeldheid of een conflict met de Kamer.

In november 2002 werd een parlementaire enquête gehouden over Srebrenica, waar zich de grootste massamoord in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog had voltrokken. Met het NIOD rapport als uitgangspunt stond de commissie Bakker voor de moeilijke opdracht om tot een historisch oordeel en politiek oordeel te komen. Dit viel hard uit voor de toenmalige opperbevelhebber van de Koninklijke Landmacht Couzy en voor minister Voorhoeve van Defensie.

Arrestaties

Een aantal kopstukken uit de conflictrijke jaren kwam voor de rechter of werd gearresteerd. In 2001 leverde Servië Slobodan Milosevic uit aan het tribunaal in Den Haag. Hij overleed in gevangenschap in 2006. In 2008 volgde de arrestatie van Radovan Karadžić; zijn proces is nog in volle gang. In mei 2011 werd de laatste belangrijke verdachte opgepakt: Ratko Mladic. Ook hem staat een proces te wachten voor het Joegoslavië-tribunaal.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.