Ha,burgemeester gemeente Bronckhorst in hoger beroep

De burgemeester van de gemeente Bronckhorst  gaat de rechter toetsen, of hij ja dan nee gevallen Duitse soldaten  hun graven mag bezoeken tijdens de doden herdenking op 4 mei.

De gemeente Bronckhorst gaat in hoger beroep tegen het verbod om stil te staan bij de graven van Duitse militairen tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking in Vorden. Dat meldt de NOS vanochtend.

De Joodse belangenorganisatie Federatief Joods Nederland (FJN) spande de rechtszaak aan om te proberen alle Nederlandse Dodenherdenkingen waarbij omgekomen Duitse militairen worden herdacht, op 4 mei volgend jaar te laten verbieden, zo liet advocaat Herman Loonstein namens de organisatie weten aan NRC Handelsblad.

‘ONRECHTMATIGE DAAD TEGENOVER SLACHTOFFERS’

Op vier mei verbood de rechtbank van Zutphen de burgemeester en wethouders van de gemeente Bronckhorst tijdens de Dodenherdenking in Vorden langs de graven van tien omgekomen Duitse militairen te lopen. Het plaatselijke 4-meicomité had deze optie in het programma opgenomen. Het comité vond het 67 jaar na de Tweede Wereldoorlog tijd voor “verbroedering en verzoening”, maar FJN noemde het een “onrechtmatige daad tegenover slachtoffers, dood en levend”.

De kortgedingrechter zei begin deze maand dat herdenken van omgekomen Duitse soldaten “passend” kan zijn, “maar niet op 4 mei en niet in één adem met de herdenking van slachtoffers van het nazi-bewind”.

Mag de rechter een burgemeester verbieden op 4 mei ook gevallen Duitse soldaten te laten herdenken? 

Bron: nrc.nl O.D.B.ned

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s