Newtown, schutter kon amper pijn voelen

         Newtown (Connecticut) USA ©belga.

Een dag nadat familieleden, vrienden en kennissen met mondjesmaat hun licht hebben laten schijnen op de schutter zoals ze hem kenden, rest de vraag of zijn wankele verleden de voorbode was van het verschrikkelijke bloedbad dat zich donderdag ontvouwde. Zo was Adam Lanza niet enkel zeer schuchter van aard maar was hij blijkbaar niet in staat om fysieke pijn te voelen zoals andere mensen.

 
© ap.

Op de middelbare school van Newtown kon de jongen moeilijk contact leggen met de lesgevers en andere leerlingen. Dat was slechts een deel van zijn probleem. Adam Lanza leek daarnaast emotionele noch fysieke pijn te kunnen voelen.

Handicaps
Richard Novia, de veiligheidsverantwoordelijke van de school tot 2008, verklaarde dat Lanza “duidelijk enkele handicaps had”. “Indien de jongen zich per ongeluk verbrandde, dan merkte hij dit niet, simpelweg omdat hij het niet voelde”, aldus Novia tijdens een telefonisch interview met Associated Press. “Het was mijn job om dit nauwgezet op te volgen.” Richard Novia moest studenten monitoren die tijdens praktische vakken met potentieel gevaarlijke elektrische apparatuur in de weer waren.

Crisissen
Hij herinnerde zich vergaderingen op school met begeleiders, raadgevers en Lanza’s moeder Nancy om zijn problemen beter te begrijpen en manieren te vinden om zijn veiligheid te verzekeren. Maar soms waren er crisissen die enkel door zijn moeder konden opgelost worden. “Soms had hij een kuur en plooide zich volledig terug op zichzelf. Hij stopte met om het even wat hij op dat ogenblik hoorde te doen zoals in de klas zitten of een boek lezen. Dan moest Nancy naar de school komen om hem terug op de rails te krijgen. Hij was allesbehalve een rebel of uitdager maar soms leek hij weg te vluchten van alles en iedereen.”

Geen vrienden
De jongen had wel veel kennissen maar geen echte vrienden. “Heb je zijn beste vriend al gevonden?”, vroeg Richard Novia aan de journalist. “Heb je ‘een’ vriend gevonden tout court? Wel, je zal niemand vinden want hij was helemaal op zichzelf, een eenzaat.”

Angsten
Volgens Novia werd Adam Lanza niet het doelwit van pesters, al kan het wel zijn dat hij af en toe geplaagd werd. “Naargelang hij langer op de school zat, voelde hij zich wel meer op zijn gemak maar zijn angsten verdwenen nooit. Wanneer hij benaderd werd door andere mensen op de gang van de school, dan zou hij zichzelf helemaal tegen de muur aandrukken of de andere kant oplopen met zijn boekentas altijd dicht tegen zich aan. “Het gedrag komt overeen met dat van een achtjarig kind dat zijn teddybeer niet kwijt wil”, zei de veiligheidsverantwoordelijke.

Bedreiging
“Mijn voornaamste bezorgheid was altijd dat de jongen gepest zou worden door zijn medeleerlingen maar nooit dat hij zelf een bedreiging vormde. Na zijn middelbare studies moeten er enkele dingen gebeurd zijn die geleid hebben tot dit vreselijke drama want ik had Adam, zoals ik hem kende, er nooit toe in staat geacht”, besloot Novia. Bron:Hln.B.e

 
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s