We kunnen de trein naar de edelslavernij nog stoppen’

indexEU-president Herman van Rompuy

Onze nationale souvereiniteit wordt niet in één klap afgepakt door de Totale Europese Unie, maar stukje voor stukje afgeknabbeld. 

Laten we lering trekken uit het Nederlandse verzet tegen het vorige Groot Europese Rijk en alle politieke verschillen aan de kant zetten en in één machtige vreedzame beweging duidelijk maken dat wij Nederlanders onze toekomst zelf willen bepalen, schrijft Jan Bennink.

De Duitsers hadden nooit die tanks onze grens over moeten sturen, geen barse soldaten in feldgraue uniformen en spijkerlaarzen. Dat machtsvertoon was helemaal niet nodig, die ochtend van de 10e mei, 72 jaar geleden.

Bonbons
Ze hadden beter een paar hoge ambtenaren kunnen droppen. Midden op het Binnenhof. Ergens begin jaren dertig. Rijzige heren met zilveren haren, zachte stemmen en vriendelijke gezichten. Met bakkershandjes, een mond vol goede bedoelingen, niet gewapend met karabijnen, maar met koffers vol lucratieve orders voor de industrie en een doos bonbons voor Wilhelmina.

Mannen in grijze pakken met een gloedvol verhaal over 1000 jaar vrede en beloftes van gedeelde macht, welvaart en een paar ‘hoge’ banen in Berlijn voor de juiste mensen. Als de Duitsers het zo hadden aangepakt, spraken we hier allemaal met een Westfaalse tongval en reden we nog vaker in een Volkswagen Passat dan nu. Ik weet het zeker.

Nederland verover je niet met een blitzkrieg, daar worden Hollanders opstandig van. Dit land verover je met het gevoel ‘dat we erbij horen’.

Kijk maar naar het nieuwe Europese rijk dat steeds vastere vormen krijgt. Deze nieuwe Europese Unie heeft een vriendelijk gezicht. Geen soldaten waar je tegen kunt vechten. Geen kampen die je kunt bevrijden. En er worden geen mensen vermoord om hun ras of hun mening. Integendeel, deze’Totale Unie’ – een term bedacht door Brusselse ambtenaren- wint de Nobelprijs voor de vrede. De president schrijft gedichtjes en het machtigste wapen dat deze Totale Unie heeft is geduld. Daar is het moeilijk tegen vechten.

Staatsjournaal
Onze nationale souvereiniteit wordt niet in één klap afgepakt door de Totale Europese Unie, maar stukje voor stukje afgeknabbeld. Toegejuicht door ons eigen Staatsjournaal waar een zekere Chris Ostendorf, met een grijns van oor tot oor, iedere oekaze uit Brussel verwelkomt als een onvermijdelijke triomf van het gezonde verstand. In reportages waarin we onze eigen ‘leiders’ steeds lachend en handenschuddend door het beeld zien schieten.

Beetje bij beetje wordt zo de macht over ons eigen land overgedragen aan een antidemocratische bureaucratische moloch waar Nederland nota bene zelf één van de oprichters van is.

Ja, eerlijk is eerlijk. ‘Die Hölle, das sind nicht nur die anderen.’ Het zijn onze democratisch gekozen leiders, die enthousiast meebouwen aan deze Totale Unie.

Verkiezingsbeloftes
Uit angst er niet meer bij te horen en aan de leiband van grote zus Duitsland -daar heb je ze weer- worden verkiezingsbeloftes en stoere woorden geschonden. Met een baantje op het pluche in een spiegelpaleis in Brussel als beloning. Kortom het ziet er hopeloos uit voor Nederland als onafhankelijke natie. Toch is het is nog niet te laat.

We kunnen de trein naar de edelslavernij nog stoppen, hoewel hij steeds meer op stoom komt. Laten we lering trekken uit het Nederlandse verzet tegen het vorige Groot Europese Rijk en alle politieke verschillen aan de kant zetten en in één machtige vreedzame beweging duidelijk maken dat wij, Nederlanders, onze toekomst zelf willen bepalen. En dat we die zelfstandigheid de moeite waard vinden om voor te vechten.

Het liefst met woorden. Om met de grootste Europese vrijheidsstrijder ooit te spreken. ‘We shall fight on the beaches. We shall fight on the landing grounds, We shall fight in the fields and in the streets. We shall fight in the hills. We shall never surrender.

Jan Bennink is reclameman, publicist en columnist voor Volkskrant.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s