Gedwongen huizenverkopen met NHG stijgen 77% in 2012

Het aantal huishoudens dat een beroep heeft gedaan op de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) vanwege een gedwongen verkoop van woningen, is in 2012 gestegen met 77% tot 3.549, meldt de NHG donderdag op zijn website.

Deze stijging komt niet onverwacht, gezien de aanhoudende daling van woningprijzen. Daardoor stijgt de kans dat bij een gedwongen verkoop de woning minder opbrengt dan de prijs van de nog af te lossen hypotheek.

Voor een deel komt de stijging ook doordat een steeds groter percentage van de woningen met NHG wordt verkocht. In 2012 kozen kopers massaal voor financiering met NHG: 93.700 huishoudens, of bijna 90% van de transacties onder de grens van EUR320.000.

Het Waarborgfonds Eigen Woningen, dat de NHG verstrekt, staat inmiddels borg voor de hypotheken van ongeveer 1 miljoen huishoudens. Daarvan deden dus e e n op de driehonderd vorig jaar een beroep op de garantie.

In drie van de vier gevallen hing de gedwongen huizenverkoop samen met de beeindiging van een relatie (61%) of werkloosheid (16%).

Het gemiddelde verlies per woning bedroeg circa EUR34.000, wat evenveel is als het voorgaande jaar. Dat het gemiddelde verlies niet toenam, ondanks de lagere huizenprijzen, komt mede doordat er veel minder woningen werden geveild: 13% tegen 25% een jaar eerder. NHG streeft ernaar zo veel mogelijk onderhands te verkopen, wat hogere verkoopprijzen oplevert.

Het gemiddelde verlies per woning wijst op een kostenniveau van de NHG van circa EUR120 miljoen in 2012. Dit bedrag, dat werd uitgekeerd aan de betrokken hypotheekverstrekkers, werd ruimschoots gecompenseerd door de premieinkomsten. Het garantievermogen van het waarborgfonds steeg hierdoor met EUR53 miljoen tot EUR782 miljoen. Het fonds verwacht ook in 2013 een positief resultaat te behalen, mede dankzij een verhoging van de NHG-premie voor nieuwe garanties, naar 0,85% van 0,70% in 2012.Bron:NHG

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s