Julio Poch gaat onschuld verklaren

Julio Poch gaat onschuld verklaren

Julio Poch gaat onschuld verklaren

BUENOS AIRES (ANP) – Oud-piloot Julio Poch krijgt deze week de kans het bewijs dat de Argentijnse justitie tegen hem heeft verzameld, te weerleggen. Dat mag hij doen in een openingsverklaring bij de Argentijnse rechtbank. De voormalige Transaviapiloot staat terecht in het megaproces over de zogenoemde dodenvluchten. Daarbij werden tegenstanders van de militaire dictatuur (1976-1983) in Argentinië vanuit vliegtuigen in zee werden gegooid.

Poch mag – als alles volgens planning verloopt – maandag zijn betoog houden. Maar zijn advocaat Geert-Jan Knoops houdt er rekening mee dat die mogelijk doorschuift naar donderdag.

Na deze verklaring is het woord aan zijn Argentijnse advocaat Gerardo Ibanez, die zal proberen Poch al direct vrij te krijgen. ,,Poch is bereid in te stemmen met de voorwaarde in Buenos Aires te blijven, maar huisarrest is ook een optie”, legde Knoops eerder uit.

Vaderland

De oud-piloot werd in september 2009 in Spanje opgepakt. Hij wilde toen zijn laatste vlucht van Valencia naar Nederland uitvoeren. Spanje leverde Poch uit aan zijn vaderland Argentinië.

De zaak tegen Poch kwam aan het rollen nadat hij met collega’s op Bali zou hebben gesproken over zijn verleden. Die collega’s stapten daarop naar justitie.

Logboeken

Op de aanklacht tegen Poch prijken de namen van 27 vermeende slachtoffers. In het megaproces staan bijna 70 verdachten terecht. De uitspraak laat daarom naar verwachting nog jaren op zich wachten.

Tijdens zijn betoog wil Poch onder andere onderzoek naar zijn logboeken aanhalen. Dat toont volgens Knoops aan dat de piloot nooit kan hebben meegewerkt aan de vluchten des doods. Poch zou namelijk een drukbezet jachtvlieger zijn geweest en niet de tijd hebben gehad het soort toestel te leren vliegen waarmee de dodenvluchten werden uitgevoerd.Bron:Metro

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s