Timmermans steunt vrijlatingsverzoek Poch – ‘heel opmerkelijk’

Julio Poch doet met zijn advocaten komende week een nieuw vrijlatingsverzoek, wat wordt gesteund door minister Frans Timmermans. Foto ANP / Niels Wenstedt

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) steunt een verzoek tot voorlopige invrijheidstelling van Transavia-pilootJulio Poch op humanitaire gronden. Dat bevestigt zijn woordvoerder tegen persdienst Novum. Eerdere verzoeken om vrijlating liepen op niets uit.

De 60-jarige Poch zit al bijna 3,5 jaar in voorarrest omdat hij een rol zou hebben gespeeld bij de dodenvluchten tijdens de laatste Argentijnse dictatuur (1976-1983). Tegenstanders werden toen gedrogeerd uit vliegtuigen in zee gegooid. Poch zou deze vliegtuigen hebben gevlogen, maar ontkent dit.

Poch legt maandag om 10.00 uur Argentijnse tijd een verklaring af. Eerst komt een andere piloot aan de beurt, die volgens zijn Argentijnse advocaat Gerardo Ibañez maar weinig tijd nodig heeft. Daarna is het de beurt aan Poch, die minimaal vijf uur aan het woord zal zijn, zegt de raadsman tegen Novum Nieuws. Door de lengte van de verklaring moet Poch zijn betoog mogelijk in een volgende zitting afmaken. Na Pochs verklaring krijgt advocaat Ibañez de gelegenheid de onschuld van de piloot aan te tonen.

ROSENTHAL WEIGERDE ZICH NOG TE MENGEN IN RECHTSGANG

Het standpunt van Timmermans is heel opmerkelijk, zegt NRC-redacteur Marcel Haenen:

“Eerder weigerde zijn voorganger minister Rosenthal zich te mengen in de rechtsgang tegen Poch. Het is ook opmerkelijk omdat het Openbaar Ministerie in samenwerking met Argentijnse collega’s in 2009 heeft geregeld dat Poch in Spanje kon worden opgepakt tijdens zijn laatste vlucht voor Transavia. Poch kon niet worden uitgeleverd omdat hij ook de Nederlandse nationaliteit heeft. In 2009 had men nog volledig vertrouwen in de Argentijnse rechtsgang. Nu kennelijk niet meer.”

POCH ONTKENT IN ALLE TOONAARDEN

De Argentijns-Nederlandse Poch zegt vanavond in het televisieprogramma Brandpunt:

“Het is ongelooflijk wat er met mij is gebeurd. Wij willen ondersteuning van Buitenlandse Zaken. Want ik denk dat Nederland mijn zaak heel slecht heeft behandeld.”

Poch zegt niets verkeerd te hebben gedaan:

“Ik vind het heel moeilijk dat ik voor de rechter moet staan en moet vechten voor mijn leven. Terwijl ik nooit iets fout heb gedaan. Het is ongelooflijk dat ik ben beschuldigd van dit soort criminele daden. Dat heeft echt niets met mij te maken.”

KOMENDE WEEK NIEUW VRIJLATINGSVERZOEK

Het OM in Argentinië heeft geen enkel bewijs, zegt Pochs Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops, die in het KRO-programma spreekt van een politiek proces. De verdediging van de voormalige vlieger dient het verzoek tot voorlopige invrijheidstelling deze week opnieuw in. Dat wordt dus ondersteund door Nederland. De Nederlandse ambassade in Buenos Aires verleent Poch overigens al langer consulaire bijstand.

Het proces dat eind november van start ging duurt vanwege het grote aantal verdachten en getuigen vermoedelijk jaren. In het megaproces komen in totaal 789 zaken die verband houden met mensenrechtenschendingen aan de orde. Er staan 68 verdachten terecht. De in september 2009 in Spanje opgepakte Poch wordt aangeklaagd in 27 zaken. Hij heeft de aantijgingen altijd ontkend en vreest een oneerlijk proces. Bron:nrc.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s