Ministerie verdedigt bijwonen Poch

Foto:Julio Poch

De Nederlandse ambassadeur in Argentinië was enkel aanwezig bij de zaak tegen Julio Poch omdat de verdachte voor het eerst zelf aan het woord kwam. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Argentijnen beklaagden zich over de aanwezigheid van de diplomaat.

De organisatie Hijos, die nabestaanden van slachtoffers van de dictatuur (1976-1983) bijstaat liet weten verbijsterd te zijn over de aanwezigheid van ambassadeur Hein de Vries.

Poch heeft de Nederlandse en Argentijnse nationaliteit. Hijos wil nu dat Nederland officieel laat weten ‘genocideplegers’ niet te steunen. Het ministerie heeft hier niet op gereageerd.

De nabestaanden stoorden zich er met name aan dat De Vries tussen de familieleden van de verdachten zat toen hij de zaak volgde. Ook zou hij Poch hebben gegroet. Volgens de zegsman van het ministerie was de plek op de publieke tribune waar De Vries zat hem toegewezen door de rechtbank.

Eerder werd bekend dat Nederland het verzoek tot Poch’s voorlopige vrijlating, waar zijn advocaten voor pleiten, steunt. Hij zit, met ruim 3,5 jaar cel, volgens het ministerie al ‘zeer lang’ vast. “Dit impliceert op geen enkele wijze een oordeel over de schuld of de onschuld van de heer Poch en is op geen enkele wijze bedoeld als oordeel over de rechtsgang of beïnvloeding van de uitslag daarvan”, laat de woordvoerder weten.

Poch wordt ervan verdacht de vluchten des doods te hebben gevlogen, waarbij tegenstanders van de junta gedrogeerd uit vliegtuigen in het water werden gegooid. Hij heeft dit altijd ontkend en lichtte zijn standpunt in de verklaring toe.

Het gebeurt vaker dat de Nederlandse ambassade consulaire bijstand verleent aan Nederlanders die in het buitenland vastzitten. Zo worden rechtszaken bijgewoond. Daarbij is het niet altijd zo dat de ambassadeur dit in eigen persoon doet. De ambassadeur was volgens Poch zelf eerder bij hem in de gevangenis op bezoek geweest.Bron:nd.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s