Feijenoord onderzoekt ‘Turkse coup’

  Markt op het Afrikaanderplein in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord. Een vijfde deel van de inwoners van Feijenoord is van Turkse afkomst.

Belangenverstrengeling, cliëntelisme, vriendjespolitiek. De bestuurscultuur van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord ligt zwaar onder vuur. De raad van Feijenoord wil een onderzoek naar de subsidiestromen. Veel partijen in het Rotterdamse stadhuis gaat dat niet ver genoeg.

 
Turkse raadsleden van de Rotterdamse deelgemeente verdacht van vriendjespolitiek en cliëntelisme

Eind 2009 werd het voor veel Feijenoorders zichtbaar: de grote invloed van de Turkse bevolking. Bij een PvdA-vergadering waar de kandidatenlijst voor de verkiezingen van 2010 werd samengesteld kwamen tientallen nieuwe Turkse partijleden opdagen. Die schudden de lijst flink op: vooral Turkse PvdA-kandidaten kwamen hoog op de lijst, vrouwen en autochtonen kelderden of kwamen op onverkiesbare plaatsen. De verontwaardiging over deze ‘Turkse coup’ was groot.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen was het opnieuw raak. Bij veel stemlokalen hing een intimiderende sfeer, stadswachten moesten eraan te pas komen om Turkse Feijenoorders die met meer personen in stemhokjes stonden eruit te halen. Dat dwong burgemeester Aboutaleb tot een unicum in Nederland: een hertelling van alle stemmen in Rotterdam.

En ook daarna borrelden verhalen op over te nauwe banden tussen de Turkse bevolking en het bestuur van Feijenoord. Een vijfde van de bevolking van Feijenoord is van Turkse afkomst.

Dubieuse subsidietoekenning
Subsidietoekenningen zijn dubieus. Een slecht functionerende Turkse migrantenorganisatie ontvangt subsidie. Ook stond een PvdA-raadslid op de loonlijst bij het ook weinig succesvolle reïntegratiebureau CRe-In. Dat bureau had een aandeel in werkproject ‘Feijenoord Werkt’. Het raadslid besliste mee over de subsidieverstrekking aan werkprojecten, waaronder Feijenoord Werkt. De subsidie aan CRe-In werd ook verhoogd, van 150.000 naar 435.000 euro.

Volgens Robbert Baruch, van 2006 tot 2009 PvdA-bestuurder in Feijenoord, gaan de problemen ver terug: “Iedereen probeerde zijn dingetjes voor elkaar te krijgen, niet alleen de Turkse gemeenschap.” Maar vooral de Turken gebruikten forse druk. Baruch werd agressief benaderd nadat de deelgemeente stopte met het gedogen van het parkeren van auto’s voor een moskee. Na flink aandringen door Turkse Feijenoorders werd dat gedogen voortgezet. Een brandonveilig moskee-internaat zou ook gedoogd zijn.

Voormalig fractievoorzitter Marco van Lent verliet de PvdA na de Turkse coup. Volgens hem zaten sommige deelraadsleden alleen in de raad voor hun eigen achterban. “Het is niet zozeer fout wanneer iemand een PvdA-deelraadslid vraagt eens te kijken naar iets wat niet lekker loopt in de wijk. Maar een stap te ver is zeggen: je moet dit of dat doen.” Dat gebeurde volgens van Lent. “Ook werden mijn uitspraken tijdens bijeenkomsten in moskeeën in het Turks vertaald. Dan werd ik later herinnerd aan beloftes die ik niet had gedaan, maar mijn vertaler.”

Feijenoorders zijn zeer betrokken bij hun wijk en iedereen kent elkaar Van Lent: “Maar er is een cultuurverschil. De manier van politiek bedrijven in Nederland is heel anders dan in Turkije.” De druk van Turkse Feijenoorders is nu ook voelbaar. Een ander deelraadslid, niet van de PvdA, werkt ook in de wijk en is bang dat als ze te veel zegt, een groep Turken haar wel weet te vinden. Volgens haar is er een schifting ontstaan in de deelraad. Turken enerzijds, blanke Feijenoorders anderzijds. “Ze kunnen elkaars bloed wel drinken.”

Onderzoek stadhuis
Veel partijen in de Rotterdamse gemeenteraad vinden een onderzoek naar de subsidiestromen in Feijenoord in de huidige raadsperiode niet ver genoeg gaan. SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn: “Het is volstrekt onvoldoende. Eigenlijk zeggen ze: ten eerste is hier niets aan de hand. En ten tweede: we laten onderzoeken dat hier niets aan de hand is.” Ook VVD-fractievoorzitter Van de Donk wil dat de gemeenteraad het voortouw neemt. De SP wil het onderzoek snel uitvoeren, zodat de resultaten meegenomen kunnen worden in het besluit over de toekomst van de deelgemeenten. Die worden in de huidige vorm afgeschaft.

Volgens de SP werkt een bestuur zo dicht op de bevolking, cliëntelisme en vriendjespolitiek in de hand. Bron:trouw.nl

Advertenties

2 gedachtes over “Feijenoord onderzoekt ‘Turkse coup’

  1. Ton Yixuan Natuurlijk is er veel corruptie bij Nederlandse politieken figuren. Maar daar gaat het nu niet over. Het gaat om intimidaties van Turken tegen Nederlanders, lokale PVDA bestuurders, het gaat over geld, het gaat over macht. Wat het kiezen betreft kunnen de Nederlanders er niet omheen als de meerderheid voor allochtonen bestuurders kiezen, in een dorp of stad. En dat gaat langzaam maar zeker problemen geven. (Om problemen te voorkomen wat betreft het artikel over feijenoord is de leerstoel waar ik voor pleit ook goed.) Het gaat over Turken die de macht naar zich toe willen trekken. Goed schiks of kwaad schiks.
    Daar word over geschreven. De Nederlandse sukkels raken langzaam maar zeker de regie, de hiërarchie kwijt in Nederland en dat allemaal, omdat men denkt democraties te zijn. Iedereen die in Nederland woont mag stemmen. Maar democratie,word in het geheel genomen in de meeste gevallen niet eens toegepast in Nederland door de regering.
    De teleurstelling was dan ook groot van de allochtonen die lid zijn van de PVDA.Ze voelde zich de laatste keer verraden. Dus niet goedschiks dan maar kwaadschiks. En voor Turken bestaat democratie al helemaal niet. Dat hebben ze niet meegekregen in hun geboorteland. En daar gaat deels dit artikel ook over. Bron:O.D.B.ned

  2. Omdat het hier om een wijk gaat waar veel mensen van Turkse afkomst wonen, wellicht veel Nederlandse Turken, is er heibel. Heel hypocriet om te stellen dat er vriendjespolitiek wordt bedreven en gerommeld met subsidies. WAKE UP, dat is in heel veel gemeenten het geval,ook waar geen overmacht is van buitenlandse Nederlanders . Alsof er geen corrupte NL ambtenaren zijn, hahahaha

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s