Democratie voor wie?

democracy

 

Zins de dood van Pim Fortuyn is het een politieke warboel geworden in Nederland. De stabiliteit  van de belangrijkste partijen in Nederland is zoek.

Het vaste patroon van politiek bedrijven heeft een deuk op gelopen door  Pim Fortuyn. De kiezers waren al jaren lang moe en niet goed gemotiveerd meer door gebrek aan vertrouwen van de gevestigde politiek.

Schaduw democratie

Burgers zijn verbaal gedrogeerd,- bemoeien zich niet met politiek  zijn makke schapen en laten alles over zich heen komen.

Maar Pim Fortuyn schudde de maatschappij wakker. Het was geweldig om te ervaren hoe de bevolking in hem ging geloven. De burgers waren toe aan een nieuwe leider. Zijn interviews de manier hoe hij zich promote dat gaf  de burgers hoop.

Helaas werd hij vermoord. En  de aankondigingen voor zijn dood door Pim. Fortuyn om een nieuwe  politiek situatie  tot stand brengen werd totaal weggevaagt.

Er geschiede dus een wonder, Pim. Fortuyn was dood. Dat was voor politiek Den-Haag een enorme opluchting.  De zucht was vanuit Den-Haag in het hele land te horen. Maar zijn dood bracht de gevestigde politiek aan het wankelen.

En dat probeerde de overheid nu juist te voorkomen.

De kiezers waren de weg kwijt na zijn dood en velen wisten niet meer op welke partij ze moesten stemmen. Een voorbeeld,  1 van de grote partijen die de kiezers achter zich lieten het CDA. De burgers geloven niet echt meer in de politiek.

Partijen die kiezers op grote schaal verliezen gaan de markt op en roepen  van alles waar ze niet eens achter staan. En wat hun ook niet waar kunnen maken. Om de kiezers terug te winnen. 

Door acties van populisten, jumpen voorheen trouwe kiezers naar  andere partijen. Maar populisten spreken niet de waarheid. J.Marijnissen is daar een groot voorbeeld van. Wat is een stem nu eigenlijk waard. Wat kan de politiek betekenen voor de burgers. Er van uitgaande dat er ook werkelijk naar de kiezers geluisterd word, nadat de partijen zijn gekozen om te regeren.

Democratie voor de politieke dienaren in de EU maar niet voor het volk

Weinig is het antwoord. WE spreken dus over de politiek in eigen land.Waar binnenlandse zaken beslist mogen worden naar eigen inzicht met goedkeuring van de EU. Een golf van beslissingen zonder de burgers te toetsen. De politieke dienaren van het volk zijn ver verwijdert van de maatschappij.

Hun democratie is niet onze democratie?

Maar als we een stap verder gaan op Europees nivo waar andere belangen spelen zijn de burgers en Ned politieke vertegenwoordigers afhankelijk van wat er onderling door de landen beslist word. Al met al,- hebben de burgers weinig tot niets in te brengen met de plannen,- en de beslissingen,- die binnensland en op Europees nivo worden gemaakt.

Kunnen we dan nog spreken van Democratie?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s