Knot: versoepel ontslagrecht rigoureus, maar ontzie ouderen

 

Als het aan Klaas Knot ligt versoepelt het kabinet nu rigoureus het ontslagrecht. “Er moet echt iets gebeuren”, maar zonder de ouderen te belasten, zo zegt de president van de Nederlandsche Bank en economisch adviseur van het kabinet vandaag in een interview met het FD.

Knot mengt zich hiermee in het debat tussen het kabinet, de werkgevers en de vakbeweging. Vandaag komen werkgevers en vakcentrales voor het eerst formeel bijeen om te onderhandelen over een sociaal akkoord, en de laatstgenoemde partij ziet grote problemen in het versoepelen van het ontslagrecht.

Knot legt uit dat de economische recessie en de oplopende werkloosheid vragen om ingrijpen, maar wel door onderscheid te maken tussen ‘oude en nieuwe gevallen’:

“Als je oudere werknemers vandaag ontslagrechten zou afnemen, kunnen ze waarschijnlijk niet meer profiteren van de volgende hoogconjunctuur. En dat is de fase waarin ondernemers meer mensen zullen durven aannemen.

Ik wil ook oog hebben voor de sociale vangnetfunctie van het ontslagrecht. Ik zou daarom zoeken naar een modus waarin we bewust een onderscheid maken tussen oude en nieuwe gevallen.’”

Daarnaast steunt Knot de FNV in het streven naar meer rechten voor flexibele arbeidskrachten:

“Juist omdat de ontslagbescherming in het vaste deel zo groot is, hebben we een flexibel deel gecreëerd, waar de flexibiliteit zo groot is dat je je kunt afvragen of we daar nog voldoen aan de minimale standaarden van sociale bescherming. In een ideale wereld zou je niet alleen vast minder vast willen maken, maar ook flexibel iets minder flexibel.”Bron:nrc.nl

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s