Paul Krugman: Europa vráágt om een bankenrun van burgers

 

Transacties belasting kost zak met geld

Kort na de invoering van de euro is de ontwaarding van start gegaan. Vele Nederlanders hebben al door de ontwaarding veel vermogen verloren. Beleggers gaan mogelijk voor transacties belasting betalen. Italie is het land die er al mee begonnen is. Nu nog even wachten op een extra aanslag op je spaar vermogen voor de oude dag voorziening.Gaan we daarop wachten of………. bron:o.d.b.ned

Europese leiders nodigen hun burgers in essentie uit hun spaargeld bij de banken weg te halen. Dat stelt economist en Nobelprijswinnaar Paul Krugman vandaag in een blogpost van de Huffington Post.

De reddingsoperatie van Europa inzake Cyprus, waar een heffing op spaargelden aan gekoppeld is, zal volgens Krugman andere Europeanen aansporen om hun geld van de banken te halen uit vrees voor een gelijkaardige taks.

Bij de reddingsoperatie voor Cyprus eisen de euroleiders voor het eerst dat spaarders de last van de operatie mee dragen. Dit kan, zo stelt Krugman, de aanleiding zijn om die eis ook mee te nemen in reddingsoperaties voor grotere landen als Spanje, Italië of Griekenland.

Lichtreclame: ‘Ren naar je bank’
“Het is alsof de Europeanen een grote lichtreclame hebben aangestoken, in het Grieks en het Italiaans, met de boodschap ‘tijd om naar je bank te rennen'”, schrijft Krugman.

Het bericht van de taks op spaargelden heeft in Cyprus al een ‘bank run’ veroorzaakt. Zaterdag spoedden spaarders zich naar de banken om hun rekeningen leeg te halen nadat president Nicos Anastasiades had gezegd dat zijn land geen keuze heeft en de deal van het IMF en de partners uit de eurozone zal moeten aanvaarden. Vandaag legde de president het bankverkeer stil, morgen stemt het parlement over het Europese voorstel.

Sowieso weer bank run
Indien het parlement het voorstel verwerpt, kan dat Cyprus in het bankroet storten en het land uit de eurozone drijven, zo stelt Reuters. Experts verwachten dat houders van een spaarrekening dinsdag hoe dan ook hun rekeningen zullen leeghalen, wat de stemming ook is. Morgen, maandag, is een nationale feestdag in Cyprus.Bron:trouw.nl Foto O.D.B.ned

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s