Joshua Oppenheimer: De tijd is gekomen dat daders van de genocide in Indonesië veroordeeld worden.

Soeharto (links) in 1965

Soeharto (links) in 1965

De documentaire The Act of Killing van Joshua Oppenheimer die nu over de hele wereld word bekeken,  gaat over de communistenjacht in Indonesië in 1965-66.

De zwartste bladzijden uit de geschiedenis van het land. In Indonesië is de schokkende film met veel moeite te bekijken, in Nederland is deze in de bioscoop te zien. Er word gesproken over een enorme genocide.

Oppenheimer heeft het over een miljoen slachtoffers: ‘Het is een van de ergste massamoorden van de twintigste eeuw, samen met de pogroms in de Sovjet-Unie, de nazimoorden tijdens de Tweede Wereldoorlog en de maoïstische bloedbaden in de vroege jaren vijftig’.” Ook niet te vergeten de massa slachting in Cambodja waar   nu nog steeds de misdadigers voor een tribunaal terecht staan. Dit zelfde zal ook moeten gebeuren met de misdadigers tegen de menselijkheid in Indonesië.  Het is nu aan Indonesië om verantwoording te nemen. Het is tijd om de misdadigers ter verantwoording te roepen.

De nieuwste editie van Inside Indonesia, die afgelopen week online kwam te staan, gaat over de massamoord op een half miljoen communisten en wat daarvoor moest doorgaan, in 1965/66. Het begin van het drie decennia durende regime van Soeharto. Zoals in het inleidende artikel staat: nu Soeharto weg is, kan men eindelijk onderzoek doen naar de precieze toedracht. Al blijft dat ook in het huidige Indonesië moeilijk.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s