Motief voor aanslag op rechtbank een raadsel

Wat beweegt iemand om in het holst van de nacht op een scooter naar het gerechtsgebouw in Amsterdam-Zuid te rijden en daar een granaat af te schieten? York M. en Omar T., verdacht van dit misdrijf, gaan het de samenleving waarschijnlijk niet vertellen.

In het gebouw aanwezig bewakingspersoneel kreeg de schrik van zijn leven, maar bleef ongedeerd

Tot dusver is eigenlijk alleen duidelijk geworden dat er geen politiek motief in het spel is geweest. York M. (25), afkomstig uit de door jeugdige criminelen berucht geworden Diamantbuurt in Amsterdam, zwijgt. Tijdens voorbereidende zittingen leek hij niet erg geïmponeerd door het feit dat hij wordt vervolgd. Omar T. (24) is niet veel spraakzamer.

Het aangeklaagde tweetal staat vanaf maandag terecht in het gebouw dat zij op 21 september 2011 fikse schade zouden hebben toegebracht. Het projectiel werd afgevuurd vanaf de Parnassusweg, zo is door bewakingscamera’s vastgelegd. Het sloeg een gat in de muur van het oudste deel van het complex, het vroegere kantongerechtsgebouw. Door de klap sneuvelden enkele tientallen ruiten. In het gebouw aanwezig bewakingspersoneel kreeg de schrik van zijn leven, maar bleef ongedeerd.

Politie en justitie haalden alles uit de kast om de daders van deze ,,aanslag op de rechtsstaat”, zoals minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten het geweld kenschetste, in het vizier te krijgen. De lanceerbuis werd gevonden, evenals de gebruikte scooter. Door vingerafdrukken op vuilniszakken én een keur aan gewaagde opsporingsmethoden kwamen York M. en Omar T. als verdachten in beeld.

Opnameapparatuur
Op de woning van M. richtte de recherche observatiecamera’s en in de woning werd opnameapparatuur verborgen, die gesprekken tussen beide verdachten registreerde. Het duo sprak volgens justitie niet alleen over de aanslag, maar ook over het neerschieten van een 17-jarige jongen, in de nacht van 3 op 4 december 2011. Het gaat vermoedelijk om een ruzie in het uitgaanscircuit. Ook die zaak is op de aanklacht tegen M. en Y. terechtgekomen.

De politie zette ook een undercoveractie op touw: zij hebben contact gelegd met Omar T. en zouden hem een bekentenis hebben ontlokt. T. betwist dat.

In de tussentijd is York M. ook nog voor de rechter in Haarlem geweest, op verdenking van een poging tot liquidatie van Etous Belserang, president van de Amsterdamse afdeling van motorclub Satudarah. Vrijdag werd hij daarvan vrijgesproken, na een eis van 9 jaar cel.
Voor het proces in Amsterdam heeft de rechtbank 6 dagen uitgetrokken. Parool.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s