Amsterdam wil Joden tegemoetkomen na aanslag erfpacht

De gemeente Amsterdam gaat bekijken hoe zij Joden tegemoet kan komen die na de Tweede Wereldoorlog ten onrechte erfpacht moesten betalen. Dat zei burgemeester Eberhard van der Laan vandaag tegen de gemeenteraad, meldt AT5.

“We kunnen het niet laten zoals het toen is besloten. We gaan kijken hoe we recht kunnen zetten wat rechtgezet kan worden.”

Het Amsterdamse Grondbedrijf rekende Joden na de Tweede Wereldoorlog rente en boetes voor niet-betaalde erfpacht over de oorlogsjaren. Dat blijkt uit het archief van het Ontwikkelingsbedrijf van de gemeente, waar Het Parool afgelopen zaterdag over schreef.

 Toegang tot het Joodse getto in de Tweede Wereldoorlog
 Toegang tot het Joodse getto in de Tweede Wereldoorlog

Burgemeester Van der Laan van Amsterdam heeft op advies van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) contact gezocht met het Nationaal Archief en het Verbond van Verzekeraars met de vraag hoe de gemeente dit zou moeten afwikkelen. Eind 1999 sloten de verzekeraars een akkoord met het Centraal Joods Overleg over de afhandeling van levensverzekeringen van in de Tweede Wereldoorlog vervolgde Joden.

Het is in ieder geval een “ernstige kwestie” die heel goed moet worden uitgezocht, aldus Van der Laan.

“Er is toen met formalisme, bureaucratie en kilheid gekeken naar het juridische aspect, in plaats van dat ze met empathie hebben gekeken naar degenen die slachtoffer werden.”Bron nrc.nl foto O.D.B.ned

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s