Artsen kunnen pijn waarnemen op hersenscan

Wetenschappers hebben woensdag een onderzoek gepubliceerd waarin ze beweren dat ze pijn kunnen waarnemen op hersenscans. Bovendien kunnen ze de intensiteit van de pijn beoordelen, en ook of de pijn wordt verlicht na het gebruik van pijnstillers.

Deze hersenscan toont de hersenactiviteit bij pijn (rood) en bij verwachte pijn (groen). Het gele gebied is bij allebei actief.

Een hevige pijnprikkel is minder erg als het niet helemaal onverwacht komt. Die subjectieve pijnervaring is zelfs in het brein meetbaar: de hersengebieden die pijn registreren zijn bij zo’n lage verwachting minder actief.

Het Amerikaanse onderzoek, gedaan aan de universiteit van Colorado, is gepubliceerd in de New England Journal of Medicine. Hoewel het zich nog in een vroeg stadium bevindt, zou het de deur openen naar vele mogelijkheden. Zo zou pijn bij baby’s of dementerenden kunnen worden waargenomen.
Leider van het onderzoek, neurowetenschapper Tor Wager: ‘Veel mensen die lijden aan chronische pijn, worden niet altijd geloofd. Dit is voor ons een manier om die twijfel uit te sluiten.’

Vooralsnog is alleen pijn waargenomen die werd gevoeld via de huid, zoals hitte op een arm. Meer onderzoek zal moeten worden gedaan op de meest voorkomende pijnen, zoals hoofdpijn, rugpijn en pijn wegens ziektes.

Volgens de onderzoekers is pijn de belangrijkste aanleiding voor een bezoek aan de huisarts. Bron volkskrant Foto nrc.nl

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s