Tweede terrorist na thriller van 28 uur levend gevat, agenten luid toegejuicht

Na een onwaarschijnlijke thriller van maar liefst 28 uur zit de nachtmerrie voor Boston er eindelijk op. De politie kon Dzokhar Tsarnaev levend oppakken, nadat hij in het nauw gedreven was op een boot in Watertown. Allicht heeft hij een schotwonde, waardoor hij veel bloed verloor.

Per ambulance werd hij in kritieke toestand naar het ziekenhuis gevoerd. Agenten mochten vertrekken onder een warm applaus van de buurt. Een uurtje vooraleer hij opgemerkt werd hief Boston de lockdown op, waardoor de burgers weer hun huis mochten verlaten. Eerder op de dag werd zijn oudere broer doodgeschoten tijdens een hevige confrontatie met de politie. Daarbij gooiden de daders met explosieven en vielen zo’n tweehonderd schoten.

Obama sprak de natie toe na de spannende ontknoping.

Het was uiteindelijk een inwoner van Watertown die voor de verlossende doorbraak zorgde. Hij had attent opgemerkt dat er een bloedspoor leidde naar de boot en verwittigde de politie. Met de helikopter kon via warmtedetectie vastgesteld worden dat er wel degelijk iemand onder het zeil verscholen zat. Toen agenten arriveerden, zat de jongste Tsjetsjeense broer compleet klem. Na een kat- en muisspelletje -met nog meer schoten en flitsgranaten van de politie- diende Tsarnaev zijn meerdere te erkennen. Naar verluidt vloog de boot daarbij zelfs even in brand, maar die kon snel gedoofd worden. 

In de uren ervoor was Boston omgetoverd tot een spookstad: Het openbaar vervoer werd stilgelegd, dieren en scholen bleven gesloten en ook luchtverkeer boven de stad was verboden. De treinen tussen Bosten en New York bleven op stal.

“Uitgeput, maar we hebben het gehaald”
“We zijn zo dankbaar dat we voor gerechtigheid hebben kunnen zorgen”, aldus politiechef Ed Davis. “Dit is voor de slachtoffers die gevallen zijn bij de aanslag en voor de politieagent die zijn leven gegeven heeft. We zijn uitgeput, maar we hebben het gehaald. De inwoners van Boston en de regio mogen er zeker van zijn dat de dreiging ten einde is.”

“Ik wil de burgers bedanken voor hun steun, met onder meer al die foto’s die opgestuurd werden”, voegde Deval Patrick, de gouverneur van Massachusetss, eraan toe. “Dankzij jullie hebben we hen kunnen vatten. Nu kunnen we op beide oren vallen.”

“De marathon is nog maar vijf dagen geleden, maar het lijken wel maanden”, besloot ‘special agent’ Richard Deslauriers. “Watertown, Cambridge en Boston kunnen opgelucht ademhalen dat mensen met zo’n slechte bedoelingen van de straat gehaald zijn.”

Dode terrorist twee jaar geleden ondervraagd
Opmerkelijk: de FBI moest vandaag toegeven dat de doodgeschoten terrorist twee jaar geleden al ondervraagd werd. Toen is echter niets verdachts aan het licht gekomen. Tamerlan Tsarnaev was getrouwd met een 24-studente die zich tot de islam bekeerd had. Hij werd nog regelmatig gespot met Katherine Russell in Rhode Island, waar ze haar familie bezocht. Samen hadden ze ook een dochtertje van drie, Zahara.

Haar ouders legden een emotionele verklaring af. “Onze dochter heeft vandaag haar echtgenoot verloren, de vader van haar kind. We snappen niet hoe deze vreselijke tragedie kunnen gebeuren is. We beseffen nu dat we Tamerlan nooit echt gekend hebben. We zijn ziek van de horror die hij veroorzaakt heeft.” Op de vraag hoe haar dochter het stelt, wilde Judith Russell niet antwoorden.

De Tsjetsjeense broers zitten achter de aanslag tijdens de marathon van Boston, waarbij drie doden en ruim honderd gewonden vielen. Het tweetal zou voor ongeveer een jaar militaire training gehad hebben in hun thuisland. Op 11 september vorig jaar verkreeg de jongste broer de Amerikaanse nationaliteit…Bron:demorgen.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s