Azië wil het Westen niet domineren maar kopiëren’

Kishore Mahbubani-new

Kishore Mahbubani

Zuid-Oost Azië ASEAN

De opkomst van Zuid-Oost Azië (subregio van Azië) ja of nee

De welvaart is in sommige Aziatische landen onder/anderen te danken aan het kopiëren van vele producten bedacht ontwikkeld en gemaakt door het Westen. China is daar nu een groot voorbeeld van, en bijvoorbeeld Maleisië, en Japan in het verleden enz. Als de Britten Hong Kong niet groot hadden gemaakt zou het er voor China economisch heel anders uit gezien hebben heden ten dagen. Domineren wat deze heer Mahbubani schrijft is nu nog niet mogelijk. Wegens een heel groot gebrek aan  kennis, juiste school opleidingen en arbeids ervaring, (skills) als we spreken over echte kwaliteits producten. Het feit dat grote Westerse bedrijven zich hebben gevestigd in de landen in Azië heeft voor een betere welvaart aldaar gezorgd.

Maar grote Westerse bedrijven denken een grote vis te vangen met de goedkope productie aldaar. Dat is in het begin zo. Maar op langer termijn raken en ze de markt in Azië kwijt. Omdat men in Zuid-Oost Azië leert van het Westen, en zelf de touwtjes in handen gaan nemen. De vraag is of het een win-win situatie word. De ervaring leert dat de Westerse consument kies voor de goedkope producten zonder het besef te hebben van de fragile (kwaliteit), die men levert.Terwijl de Westerse consument gewend is aan die kwaliteit. Zijn alle landen in Zuid-Oost Azië  (subregio van Azië ) klaar om het op te nemen tegen de kwaliteit economie van het westen? De vraag is of landen in subregio van Azië op eigen houtje een gezonde economie kunnen handhaven met de Westerse kennis en zonder management van Westerse bedrijven.

Kennis economie is niet Aziatisch maar Europees. En in Azië wil men de zelfde economie en levensstandaard wat men in Europa heeft.

In het binnenland de arbeiders.
Veel al hebben mensen in Azië geen doel met het oog op de toekomst. Men leeft vandaag en als ze wat verdienen, komen ze de volgende dag niet altijd op het werk. Er is geen honger integendeel. Voedsel is er in overvloed. Men heeft een auto,en leeft er ontspannen. Er heerst niet overal in de Aziatiche landen een vorm van (Europese) arbeids discipline.

Westerse producten kopiëren doen ze al heel lang in Zuid-Oost Azië. Z.O Azië heeft een enorme achterstand op het Westen. Ondanks kennis en management van het Westen naar Azië toe is gegaan. Er is nog heel veel te doen en te kopiëren om een beetje in de buurt van het Westen te komen. Zonder kennis van het Westen blijft een groot gedeelte van de landen in Azië arm. (Uitgezonderd Maleisië en Singapore). Vooral in de binnenlanden. De hoofdsteden doen het beter door invloed van het Westen, omdat daar veelal Westerse bedrijven zich hebben gevestigd. Snoepen Aziaten mee. Er bestaat een kleine kring rijken dat is door samenwerking, business met Westerse bedrijven tot stand  gekomen.

De Aziatische economie is O/a gebaseerd op rubber, rijst, fruit, en orginele Aziatische producten en natuurlijk ook wat toerisme. Ook daar zien we een kleine groep rijke Aziaten. Investeerders, Westerse bedrijven en Westerse mensen die daar wonen, zijn dus nog steeds zeer belangrijk voor Azië. Zonder Westerse economische invloeden, maar die wel in Azië tot stand zijn gebracht. Is het door de bril van een Westers denkend persoon armoede in het binnenland en het overgrote deel in de steden. De vraag is,- nu dat de regeringen van de Zuid-Oost Aziatische landen kiezen voor een betere economie situatie.

IMG_0947Samenwerking van 10 landen Zuid-Oost Azië (subregio van Azië)

Brunei Cambodja Filipijnen  Indonesië laos Malesië  Myanmar  Singapore Thailand Vietnam Of de burgers de opleidingen die nodig zijn voor kwaliteit goederen producten te maken, te willen volgen. Als er al überhaupt opleidingen voorzijn. En de werk discipline kunnen en willen opbrengen. Om die kennis economie te realiseren te evenaarde die in Europa is. In Zuid-Oost Azië  gaan 10 landen zich namelijk verenigen in 2015 doel om een betere economische situatie te creëren. Maar zijn ze er klaar voor op alle fronten?

Wie gaat de kar trekken van arme landen in Zuid-Oost Azië “Singapore en Maleisië”

Staan de neuzen van de bevolking van de 10 landen allemaal de zelfde kant op.  Hebben ze economisch gezien kans van slagen in Azië en op de Europese markt in de toekomst bijvoorbeeld. Vooralsnog hebben ze de klok horen luiden maar weten in vele gevallen niet waar de klepel hangt. En lopen ze niet het zelfde risico met deze samenwerking waar nu de EU enorm mee worsteld? Succes. Bron:O.D.B.ned

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.