Nederland aansprakelijk in Srebrenica-zaak’

De dood van drie moslimmannen na de val van Srebrenica in 1995 kan aan Nederland worden toegerekend. Na de val van de enclave hadden niet langer de Verenigde Naties (VN) effectieve controle over Dutchbat, maar viel het handelen van de militairen onder verantwoordelijkheid van de Nederlandse Staat.

Dat stelt advocaat-generaal P. Vlas vrijdag in een advies aan de Hoge Raad. Hij adviseert de Hoge Raad daarom de cassatie van de Staat te verwerpen. Nederland stapte naar de Hoge Raad nadat het gerechtshof in hoger beroep had bepaald dat de Staat aansprakelijk is voor de dood van de mannen.

De zaak is aangespannen door Hasan Nuhanovic, tolk van Dutchbat, en de nabestaanden van de vermoorde elektricien Rizo Mustafic van Dutchbat. Nuhanovic verloor zijn vader en zijn broer. De slachtoffers werden van de compound van Dutchbat gestuurd, vielen in handen van het Bosnische-Servische leger van generaal Mladic en werden vermoord. Het Nederlandse bataljon bleek niet in staat de enclave te beschermen. Zeker 7000 moslimmannen en -jongens werden gedood.

De advocaten van de Staat betoogden eerder dat alleen als Nederland met eigen instructies was ingegaan tegen de instructies van de VN, de Staat verantwoordelijk zou zijn geweest voor handelingen of nalatigheid van de Nederlandse militairen.Bron:parool.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s