Westerbork was een kamp van valse hoop.

Vanaf vrijdag is in Herinneringscentrum Kamp Westerbork de tentoonstelling ‘Het weeshuis van kamp Westerbork’ te zien. Een minuutje met Gido Abuijs, initiatiefnemer van de tentoonstelling.

Waarom is er een tentoonstelling rondom het weeshuis in Westerbork gemaakt?
Het is een deel van het kamp dat nog nooit goed behandeld is. We merkten dat er meer behoefte was aan informatie over barak 35, waar het weeshuis was. De mensen die rondleidingen geven op het kamp wilden weten hoe het eraan toe ging in het weeshuis en hoe de kinderen precies behandeld werden. Daar zijn we toen onderzoek naar gaan doen.

Hoe ziet de tentoonstelling eruit?
Barak 35 zelf, waar het weeshuis was, is er niet meer. Op de plek waar de barak stond, hebben we een luisterpaal geplaatst. Hier kunnen bezoekers een verhaal over de meisjeszaal en over de jongenszaal van twee overlevenden beluisteren. We hebben de eetzaal, het centrale punt van de barak nagemaakt en aan de muren documenten, getuigenissen en foto’s die met het kamp te maken hebben, geplaatst. Dit om een zo compleet mogelijk beeld van het weeshuis te geven.

Wat was er allemaal in barak 35, hoe ging het eraan toe?
Men wilde de schijn erop houden dat Westerbork een kleine stad was, en daarom werd het weeshuis zo “normaal” mogelijk ingedeeld. De kinderen kregen les, mochten naar de synagoge en kregen, voor een kamp, goed te eten. Ook waren de kampbewaarders wel begaan met het lot van de kinderen. Ze wilden de kinderen in het weeshuis het zo goed mogelijk naar de zin maken, voor zolang ze in het kamp waren.

Is dat niet tegenstrijdig, aangezien Westerbork wel een kamp was?
Westerbork was een kamp van valse hoop. De eerste groep weeskinderen die vanuit het kamp naar een ander kamp vertrok werd beloofd dat het volgende kamp vergelijkbaar zou zijn met Westerbork. Dat was natuurlijk niet zo. We willen met de tentoonstelling de waanzin van Westerbork laten zien, de rol van de kinderen in deze bizarre wereld. Bron:metro

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s