Hongaarse immigranten in Nederland sinds 2006 vervijfvoudigd

Rechts Viktor Orbán met boek in de hand

Steeds meer Hongaren emigreren naar Nederland en andere Europese landen op zoek naar werk en een beter leven. Onder de als autocratisch ervaren premier Viktor Orbán is het aantal fors gestegen. Dat blijkt uit statistische gegevens die vrijdag in Boedapest vrijkwamen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal Hongaarse immigranten in Nederland sinds 2006 vervijfvoudigd. Vorig jaar registreerden Nederlandse gemeenten 3318 Hongaarse immigranten. In 2006 waren dat er 646. Een zegsman van het CBS spreekt van ‘een opmerkelijke stijging. Het werkelijke aantal is hoger, want niet iedereen laat zich registreren.’

In totaal zijn er zeker 19.430 mensen van Hongaarse afkomst in Nederland ingeschreven. Onder hen zijn personen die vluchtten tijdens de Hongaarse Opstand in 1956, meldt het CBS.

De meeste Hongaren noemen werk als belangrijkste motief om te vertrekken. Behalve Nederland blijken ook Italië en Spanje bij Hongaren meer in trek geraakt. In Europese landen verbleven vorig jaar circa 230.000 Hongaarse immigranten. In 2011 waren dat er nog 143.000, meldt het Hongaarse CBS. De meesten (20 procent) wonen in Duitsland.

De cijfers komen in een tijd van Europese bezorgdheid over de Hongaarse economie. Het land is onder Orbán in een isolement terechtgekomen. De EU verwijt zijn partij Fidesz via een omstreden grondwetswijziging de pers, centrale bank, rechtbanken en kerken aan banden te hebben gelegd.Bron:VolkskrantfotoO.D.B.ned

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s