Heerts waarschuwt: snijden in WW is einde van sociaal akkoord

Als het kabinet snijdt in de werkloosheidsuitkering, is er geen sociaal akkoord meer. Het kabinet doet er verstandig aan het sociaal akkoord ongemoeid te laten, waarschuwde FNV-voorzitter Ton Heerts vanochtend in het Radio 1-programma Kamerbreed.

Heerts reageerde op uitlatingen van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra. Die zei donderdag in Het Financieele Dagblad dat bij een nieuwe bezuinigingsronde moet worden gekort op de zorgkosten, uitkeringen en toeslagen.

“Zijlstra profileert zich heel duidelijk als VVD-voorzitter in de Tweede Kamer. Zijn uitspraken zijn geen enkele verrassing, zo ken ik hem weer”, zei Heerts, die benadrukte het “totaal niet met hem eens” te zijn.

WAARSCHIJNLIJK TOCH EXTRA BEZUINIGINGEN NODIG

In april sloten werkgevers, werknemers en kabinet een sociaal akkoord. Door het akkoord is een pakket bezuinigingen van 4,3 miljard euro op de lange baan geschoven. In augustus bekijkt het kabinet op basis van nieuwe economische cijfers of er meer moet worden bezuinigd, en hoe.

Heerts wees vandaag onder meer op de afspraak dat de hoogte van de werkloosheidsuitkering in het tweede jaar afhankelijk is van het laatstverdiende loon. “Als men terugvalt op de optie om het tweede jaar ww op bijstandsniveau te zetten, dan is het klaar”, zei Heerts. Dit is volgens hem een voorbeeld van een maatregel die het sociaal akkoord recht in het hart zou raken. “Ik ga er dan ook niet van uit dat dit gebeurt.”

Van de gemeenten eist 98 procent dat het sociaal akkoord en het zorgakkoord op dertien punten worden aangepast. Dat is volgens Heerts een zaak tussen de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het kabinet. “Wij gaan niet tussen het gevecht van het kabinet en de VNG zitten.”

De gemeenten willen onder meer volledige vrijheid hebben om te bepalen of iemand een uitkering moet krijgen of niet. “Daar hebben we nu andere afspraken over, dat is best een stevig punt”, zei Heerts. Het is volgens hem niet nodig dat het kabinet tegemoet komt aan de eisen van de VNG. “Het lijkt me heel verstandig om vast te houden aan de gemaakte afspraken.”

Heerts wees erop dat er een vertrouwensprobleem in Nederland is. Daarom zou het niet goed zijn om gemaakte afspraken aan te passen.Bron:nrc.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s