Nederlandse economie krimpt verder

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2013 sterker gekrompen dan eerder gedacht, blijkt dinsdag uit een tweede raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp) daalde in de eerste drie maanden van het jaar met 0,4% ten opzichte van een kwartaal eerder. Bij de eerste raming, gepubliceerd op 15 mei, kwam de krimp nog uit op 0,1%.

Ten opzichte van een jaar eerder kromp de economie in het eerste kwartaal met 1,8%, waar eerder nog een daling van 1,7% werd becijferd.

Nederland belandde in de tweede helft van 2012 voor de derde keer sinds 2009 in een recessie.

In het eerste kwartaal van 2013 waren er 51.000 banen van werknemers minder dan in het voorgaande kwartaal. Volgens de eerste raming bedroeg de daling 34.000. Ten opzichte van een jaar eerder was de daling 121.000 banen, tegen 99.000 bij de vorige raming.

Vooral in de zakelijke dienstverlening en in de handel en vervoer was het banenverlies groter dan eerder is geraamd. De lonen per arbeidsjaar waren in het eerste kwartaal 2,0% hoger dan in het eerste kwartaal van 2012.Bron:cbs

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s