Vrijspraak meineed van rechters in Chipshol-zaak definitief…

Foto van de heer Kalbfleisch_tcm16-99129

carrousel_west_koudb_njb

De vervolging wegens meineed van de voormalige Haagse rechters Hans Westenberg en Pieter Kalbfleisch is vandaag definitief ten einde gekomen.

Pieter Kalbfleisch

Hans Westenberg

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft na uitvoerig beraad besloten niet in cassatie te gaan tegen de vrijspraak van de twee magistraten. Na bestudering van de arresten acht het OM onvoldoende aanknopingspunten aanwezig voor een vruchtbare cassatie.

Het Gerechtshof Arnhem sprak de verdachten op 13 juni vrij van de tenlastegelegde feiten. Het hof oordeelde dat er “onvoldoende helderheid” is ontstaan over “de feitelijke toedracht” van de mate waarin beide rechters vriendschappelijke contacten onderhielden. De suggestie van vader en zoon Poot van de firma Chipshol was dat beide rechters zaakjes ritselden om een voormalige zakenpartner van Chipshol te bevoordelen bij de verkoop van grond. Met die partner, Harry van Andel, zou rechter Kalbfleisch goed bevriend zijn geweest. Poot was met Van Andel gebrouilleerd geraakt.

ONVOLDOENDE JURIDISCHE AANKNOPINGSPUNTEN

Het OM concludeert dat de uitspraak onvoldoende juridische aanknopingspunten biedt om beroep in cassatie in te stellen. Het was voor het eerst dat in Nederland rechters werden vervolgd wegens meineed.

Justitie wijst erop dat de Hoge Raad uitsluitend kijkt of het recht juist is toegepast dan wel of de procedures op de juiste wijze zijn gevolgd.

“Het Gerechtshof is tot de vrijspraak gekomen door waardering van het bewijsmateriaal. Het hof heeft geconcludeerd dat niet tot het oordeel kan worden gekomen dat verdachten in strijd met de waarheid hebben verklaard, omdat de feitelijke toedracht niet kan worden vastgesteld. Bewijswaardering is voorbehouden aan de feitenrechter en biedt geen aanknopingspunt voor cassatie. Het hof heeft de vrijspraak daarnaast voldoende en niet onbegrijpelijk gemotiveerd. Ook op dat punt ziet het OM geen aanknopingspunt om in cassatie te gaan.”

MOGELIJK VERVOLG IN HET BUITENLAND

De kans blijft bestaan dat de strafzaak toch nog een vervolg krijgt. Volgens de zakenmannen Poot is de rechterlijke macht “gemanipuleerd” om civiele aansprakelijkheidsstelling van beide verdachten te voorkomen. Volgens Chipshol is er “in Nederland juridisch gezien geen recht” te halen.

“Vanwege een aanhoudende denial of justice en denial of business zal derhalve voor procedures tegen de Staat der Nederlanden worden uitgeweken naar het buitenland. Van daaruit kan met steun van grote partijen en met inschakeling van Amerikaanse advocaten een allesomvattend claimtraject in gang worden gezet.” – eerdere verklaring Chipshol. Bron:nrc.nlfoto:odbned

Advertenties

4 gedachtes over “Vrijspraak meineed van rechters in Chipshol-zaak definitief…

 1. Jaren geleden heb ik prof Tak gevraagd “mij te helpen”, als Hoogleraar. Nee ,daar kon hij niet aan beginnen ,eerst moest de mentaliteit van OM/advocaten /rechters etc maar eens veranderen. Nou ja ,die mentaliteit hebben klokkenluiders proberen om te buigen ,wat best heeft geholpen ,maar wij zijn er nog steeds niet ,er moet nog veel gebeuren zolang de”oude politiek “nog steeds de dienst uitmaakt . Die mentaliteit heeft “de overheid “dus niet veranderd en dus geen één Hoogleraar maar mensen zoals de heren Poot/ Kat/ook deze site en vele anderen. De Staat erkent dat klokkenluiders vogelvrije mensen zijn ,maar behandel ze dan ook als zodanig: geen rechten ,dan ook geen plichten.
  Prof Tak /Deegenkamp/ van Mourik etc ,grote mond ,even ,en je hoort er totaal niets meer van.
  Advocaten spelen dubbel spel ,en geen één is te vertrouwen ,zo nog te “gebruiken”
  Hof en Raad van discipline ( van Delden ),H Knijff hebben er persoonlijk voor gezorgd dat ik geen advocaat kan krijgen ,ik zal eerst op de knieën moeten. ook de heren Poot kunnen beter gebruik maken van (buitenlandse) juristen ,want Nederlandse (advocaten /rechters /politieke partijen ) procedures zijn nu uit den boze.

 2. De heer van Vollenhoven doet nu wel zijn best voor een klokkenluidershuis ,onder toezicht van de Nationale Ombudsman ,maar hadden de heren maar gewoon hun beëdigde plichten gedaan als voorzitters van Tranp.Int Nederland en Om /politie ed. Nu zijn deze al niet meer geloofwaardig.
  Je kan wel stellen dat de gehele advocatuur en rechtspraak totaal corrupt is ,maar waar blijven al die Hoogleraren Staatsrecht/ strafrecht ? Ja helaas zijn ze allemaal Minerva lid voor het leven ,dus Staatsrechtelijk een 0

  1. @Harry van Groen je kan wel stellen dat de gehele advocatuur en rechtspraak totaal corrupt is ,maar waar blijven al die Hoogleraren Staatsrecht/ strafrecht ? Ja helaas zijn ze allemaal Minerva lid voor het leven ,dus Staatsrechtelijk een 0

   Blogbeheerder, de overheid heeft hoogleraar strafrecht en strafprocesrecht Ybo Buruma binnengehaald in 2011, ze kunnen zijn kennis gebruiken tegen de burgers. Hij is zijn objectiviteit met het in dienst treden thans kwijt geraakt. Verder geen commentaar van de overige rechtsgeleerden vernomen over de Chipshol affaire.

   De advocaten van Chipshol waarom hebben ze deze zaak verloren? Een ervaringsdeskundige en een buitenstaander die deze zaken volgt ziet hoe de rechtzoekende door dat juridische spel tussen beide partijen vreselijk genaaid word door recht(banken) en het OM en niet te vergeten advocaten.

   Deze zaak was zo helder als kristal, Chipshol had in het gelijk gesteld moeten worden. Het gaat al lang niet meer om waarheidsvinding. Ik wacht op commentaar van De heer Poot wat betreft het aanklagen van de Nederlandse staat. Ben benieuwd wat hij nog in petto heeft.

 3. De heren Poot heeft een vracht aan ” adviseurs “. Die kunnen hen haarfijn vertellen dat je Europa niet in kan voor dat je bent uitgeprocedeerd. Als het OM niet in cassatie gaat ( lees Opstelten /VVD ),ben je dus niet uitgeprocedeerd. Staatsrechtelijk kan het al helemaal niet wat dit OM doet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s