Nederlandse oorlogsmisdadiger in september voor de rechter

bruinsjong

bruins

Nederlandse SS-Rottenführer Siert Bruins

Het ‘Beest van Appingedam’ moet dit najaar in Duitsland voor de rechter verschijnen wegens de moord op een Nederlandse verzetsman. De Duitse rechtbank heeft bepaald (pdf) dat het proces tegen de 92-jarige voormalige Nederlandse SS-Rottenführer Siert Bruins op 2 september van start gaat.

Vorig jaar november werd bekend dat Bruins toch nog voor de rechter komt. Hij staat terecht voor de moord op de Friese verzetsman Aldert Klaas Dijkema, gepleegd op 21 september 1944. Na eerder onderzoek, in 1980, werd besloten dat van moord geen sprake was geweest. Als hij gezond genoeg is, zal Bruins de laatste Nederlandse nazi zijn die zich moet verantwoorden voor zijn daden tijdens de oorlog.

Bruins stond in Duitsland in 1980 al wel terecht voor medeplichtigheid aan de moord op de Joodse broers Lazarus en Meijer Sleutelberg, op 25 april 1945 in Delfzijl. Daarvoor kreeg hij zeven jaar cel,waarvan hij er vijf uitzat.

Na de oorlog was Bruins naar Duitsland gevlucht. Zo ontkwam hij aan voltrekking van de straf die de Nederlandse justitie hem had opgelegd. Hij had de doodstraf gekregen, die later was omgezet naar levenslang.Bron:nrc.nlFoto:odbned

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s