‘Waar is Joods geld bij Gemeentegiro gebleven?’

images gemeente  giro(FJN) wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar wat met Joodse oorlogstegoeden van de Gemeentegiro is gebeurd. Dit schrijft FJN-voorzitter Herman Loonstein aan burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam.

 Het is bijna zeker dat slapende saldi na WO II zijn toegevoegd aan het vermogen van de Gemeentegiro

Wat er met de tegoeden is gebeurd van mensen die de oorlog niet hebben overleefd, honderden miljoenen guldens, is tot op heden onduidelijk.

Naar ‘slapende tegoeden’ bij andere banken is onderzoek gedaan. Maar niet bij de Gemeentegiro, omdat het archief niet binnen redelijke tijd op orde kon worden gebracht. ‘In die situatie is geen verandering gekomen. Dat is op z’n zachtst gezegd onverkwikkelijk,’ schrijft Loonstein.

Directe aanleiding om de kwestie aan de orde te stellen is het recente onderzoek naar geroofd Joods vastgoed. ‘Het is bijna zeker dat slapende saldi na WO II zijn toegevoegd aan het vermogen van de Gemeentegiro en dus uiteindelijk de gemeente Amsterdam ten goede zijn gekomen. Wij menen dat de tijd is gekomen dat dit tot op de bodem wordt uitgezocht.’

De Gemeentegiro was tot 1978 van de gemeente en fuseerde daarna met de Postgiro, later Postbank, nu ING.

Burgemeester Job Cohen liet in 2009 weten dat hij niet precies wist wat er met de tegoeden was gebeurd, maar volgens hem was het ‘in verreweg de meeste gevallen’ tot rechtsherstel gekomen.Bron:parool.ned

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s