Schadevergoeding voor DE Roy van Zuydewijn

Het Amsterdamse Openbaar Ministerie kent de advocaat van Edwin de Roy van Zuydewijn voor de tweede keer een schadevergoeding toe.  Dat heeft raadsman Gabriël Meijers bevestigd aan ThePostOnline. De Roy van Zuydewijn is ten onrechte vervolgd volgens de rechtbank nadat prins Carlos jr. aangifte tegen hem had gedaan. Het gaat om een bedrag van ‘rond de 16.000 euro’. De Roy van Zuydewijn kreeg eerder al een schadevergoeding nadat prinses Margarita ten onrechte aangifte tegen hem had gedaan. Het Amsterdamse OM bevestigt de schadevergoeding.

‘Staat is nu aansprakelijk’

De Nederlandse Staat is volgens Meijers nu aansprakelijk voor de overige schade die De Roy van Zuydewijn heeft geleden door de aangifte. “De zaak is nu geseponeerd met een zogenaamde code 01. Dat komt er op neer het OM  zegt: we hadden hier nooit mee moeten beginnen. Volgens vaste rechtspraak van de Hoge Raad is de Staat dan aansprakelijk voor alle schade die de ex-verdachte ten gevolge van de onrechtmatige vervolging heeft geleden.Wij zullen de schade gaan inventariseren en het Ministerie van Veiligheid en Justitie aansprakelijk stellen.”

Het Amsterdamse Openbaar Ministerie zag eerder dit jaar al geen heil in de aangifte van smaad die prins Carlos jr. in 2007 deed tegen Edwin de Roy van Zuydewijn. De Amsterdamse officier van Justitie verklaarde in februari dit jaar dat het Openbaar Ministerie toestemming ging vragen om de zaak tegen De Roy van Zuydewijn te seponeren.  Edwin de Roy van Zuydewijn had de rechter zélf gevraagd om vervolgd te worden. Prins Carlos jr. beschuldigde De Roy van Zuydewijn ervan ‘incestverhalen’ in de openbaarheid te brengen.

Weer een Oranje die in het stof bijt

Het is de tweede keer dat het OM moet toegeven dat De Roy van Zuydewijn onterecht vervolgd is én niet voor het eerst dat een Oranje juridisch in het stof bijt tegenover De Roy van Zuydewijn. Zijn ex-vrouw prinses Margarita (de zuster van prins Carlos jr.) deed al eerder een valse aangifte – samen met haar advocaat Germ Kemper, inmiddels deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam – tegen De Roy van Zuydewijn. Ook toen oordeelde de rechter dat de aangifte niet rechtmatig was. In die zaak werd door de rechter aan De Roy van Zuydewijn een schadevergoeding toegekend van 12.000 euro in verband met de door hem gemaakte kosten voor rechtsbijstand.

Een woordvoerder van het OM zegt tegen ThePostOnline geen vergelijkbare zaken te kennen waarin iemand tot twee keer toe ten onrechte verdachte was.Bron de post.online

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s