Koningshuis geeft toestemming onderzoek kunstschat

Hannema en zijn hoofdconservator bewonderen de pas verworven  Emmausgangers

De koninklijke familie geeft toestemming de kunstverzameling te onderzoeken op roofkunst. Een onafhankelijk deskundig persoon gaat zich bezig houden met het onderzoek. Alle musea voorwerpen die sinds 1933 zijn toegevoegd aan de koninklijke collecties worden onderzocht van wie de oorspronkelijke eigenaars zijn. Aldus  de Rijksvoorlichtingsdienst.

Met dit besluit erkent het bestuur van de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau dat er in de kunstcollecties mogelijk werk zit die in aanloop naar of tijdens de Tweede Wereldoorlog is afgenomen van joodse eigenaren. Er wordt onder meer gekeken naar de kunst voorwerpen uit de nalatenschap van prinses Juliana en prins Bernhard die nog in bezit zijn van de koninklijke familie .

Mocht nu blijken dat bepaalde voorwerpen zijn gestolen of onrechtmatig zijn terechtgekomen in de koninklijke verzamelingen, kunnen erven van de oorspronkelijke eigenaren deze terugkrijgen. De verder niet bij naam genoemde deskundig onderzoeker wordt bijgestaan door een commissie kunstkenners.Bron:ODBned

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s