ODBned: Z-Afrika zonder Mandela hoe gaat dat

Zuid-Afrika, het land dat na de verkiezingen van 1994 de wereld inspireerde tot verzoening, moet het vanaf nu doen zonder zijn morele leider. Hij was President van het African National Congress en later vanaf 1994, 5 jaren President van Zuid-Afrika.

Hoewel de regenboognatie die Mandela voor ogen had niet helemaal uit de verf is gekomen, wordt het huidige Zuid-Afrika gekenmerkt door vreedzame verkiezingen en betrekkelijk harmonieuze verhoudingen tussen blank en zwart.

Zuid-Afrikaanse Instituut voor Rassenverhoudingen

Lerato Moloi  zegt dat de vrees, de verhoudingen tussen de rassen door de dood van Mandela verslechtert zijn volgens het Zuid-Afrikaanse Instituut voor Rassenverhoudingen ongegrond. “Al jarenlang gaan Zuid-Afrikanen vreedzaam met elkaar om, zonder dat Mandela actief was in de politiek. Het is zelfs zo dat de dood van Mandela er misschien wel toe leidt dat velen gaan nadenken over de opmerkelijk vreedzame en snelle raciale integratie van de verschillende onderdelen van de maatschappij, zoals scholen, voorsteden, universiteiten en werkplekken.”

Maar wat voor waarde kun je verzoening geven, de verhoudingen tussen rassen is alles behalve goed. In Zuid-Afrika een land waar de meeste moorden per dag gepleegd worden. En Afrikaners systematisch afgeslacht worden. Bij velen leeft dan ook nu de  angst dat Mandela’s dood lijdt tot enorme chaos. Aartsbisschop Desmond Tutu refereerde vrijdag aan deze angst. “Betekent dit dat de dag des oordeels is aangebroken en dat rampspoed ons deel is?”, stelde hij retorisch. Het antwoord is volgens hem een duidelijk nee.

De Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch denkt daar anders over. “Na bijna twintig jaar democratie is Zuid-Afrika niet het land dat Mandela hoopte dat het zou zijn”, schreef HRW in een verklaring. De organisatie wees op de inadequate zorg en het ondermaatse onderwijs in het land. Ook bestaat er volgens HRW nog altijd een grote kloof tussen arm en rijk en tussen blank en zwart.

Opvallend is wel dat de HRW en Lerato Moloi, De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma niets kenbaar maken over de de plaasmoorde die systematisch gepleegd worden in het land.

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma zei wel vrijdag dat de Zuid-Afrikaanse bevolking ‘moet leven zoals Madiba heeft geleefd’. De bevolking moet volgens hem strijden en niet rusten ‘totdat zijn visie van een waarlijk verenigd Zuid-Afrika, een vreedzaam, welvarend Afrika en een betere wereld een feit is’.Bron:ODBned

Reageer op dit artikel………

https://onrecht.wordpress.com/2013/12/07/stop-de-plaasmoorde-help-de-afrikaner/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s