Minder mensen naar rechter door hogere kosten

cropped-rechtbank-lelystad1.jpg

Het jaar 2010 werd beslist om de deur van de rechtsgang drie kwart te sluiten.

Doormiddel van kosten te verhoging. Want wie naar de burgerrechter wil gaan om een zaak aan te spannen. Moet daarvoor meer betalen dan voorheen. Doel om mensen te demotiveren om naar de rechtbank te gaan. Voor zaken dus, die de overheid niet belangrijk genoeg vind. Het heeft succes want door de kosten te verhogen, houdt een deel van de burgers het voor gezien om naar de rechter te stappen. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit cijfers die het maandag heeft gepubliceerd.

Het aantal zaken en uitspraken is tussen 2010 en 2012 met 20 procent gedaald.

Deze daling hangt onder meer samen met de eind 2010 ingevoerde verhoging van het griffierecht, laat het CBS weten. Deze financiële drempel maakt het minder aantrekkelijk om naar de rechter te stappen. Een beleid dat er voor zorgt dat Nederlanders met een onopgelost probleem blijven zitten. Wat natuurlijk absoluut niet wenselijk is.

Tussen 2001 en 2010 steeg het aantal zaken voor de burger rechter nog met ruim 75 % tot 1,16 miljoen in 2010. Na dat jaar zette een daling in. Ook het aantal dagvaardingen en vonnissen daalde tussen 2010 en 2012 na een verdubbeling in de 10 jaar daarvoor.

Wat betreft de rechtsgang, als je al de middelen heeft. Om een zaak aan te spannen tegen derden, kan dat een heilzame weg zijn die bewandeld  moet worden. Tot slot dit bericht is opmerkelijk zeker als er kort geleden nog gesproken werd van de enorme werk druk die rechters ervaren..

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s