Avaaz: Voordat honingbijen uitsterven‏!!!

Beste vrienden,

Bijen sterven wereldwijd uit en onze gehele voedselketen is in gevaar. Wetenschappers verwijten het aan giftige pesticiden. Na een mega Avaaz campagne liet de EU deze verbieden. Over vijf dagen zouden de VS deze ban ook kunnen invoeren, en daarbij ook andere regeringen wereldwijd kunnen bemoedigen om in hun sporen te treden. Dit is onze beste kans om bijen te redden van uitsterven. Teken de petitie en stuur deze urgente oproep rond:

teken de petitie!

Miljarden bijen sterven in alle stilte, als gevolg waarvan onze gehele voedselketen in het gedrang komt. Bijen maken niet alleen honing – samen vormen ze een gigantisch groot en bescheiden werkkracht dat 75% van de planten die wij kweken bestuift. Maar in vijf dagen zouden de VS actie kunnen ondernemen om de giftige pesticiden die onze bijen doden te verbannen.

We weten dat we een verbod kunnen verkrijgen — na een mega Avaaz-campagne vorig jaar verbood de EU deze groep gifstoffen, dat door menig wetenschapper wordt aangeduid als de oorzaak van de rappe aftakeling van bijenpopulaties. Op dit moment lobbyen chemische bedrijven de Amerikaanse autoriteiten keihard om niet in te grijpen. Maar insider bondgenoten zeggen dat massale steun van de bevolking de doorslag zou kunnen geven voor een verbod. Laten wij voor deze steun zorgen! Als de VS in actie komt, zal het een mondiaal domino-effect in beweging zetten.

Er is geen tijd te verliezen — de leden van de bijenwerkgroep van het Witte Huis zullen op dinsdag hun regelgevingsvoorstellen voordragen. Het gaat hier niet alleen om het redden van de bijen, maar ook van onszelf. Teken nu deze dringende petitie — laten wij een luid mondiaal gezoem creëren dat de VS oproept tot het verbannen van deze dodelijke chemicaliën, voordat de honingbijen uitgestorven zijn:

https://secure.avaaz.org/nl/save_the_bees_us_pet_loc/?bIttseb&v=47077

Bijen zijn essentieel voor het leven op aarde – hun jaarlijkse bestuiving van planten en gewassen heeft een geschatte waarde van 40 miljard dollar. Als wij niet onmiddellijk ingrijpen om hun bestuiving tebeschermen, dan zouden veel van onze geliefde vruchten, groenten en noten uit onze schappen kunnen verdwijnen, en zal één derde van onze voedselvoorziening vergaan.

In de voorbije jaren is er een duidelijke daling in bijenpopulaties vastgesteld – een aantal bijensoorten zijn reeds uitgestorven. Alleen al in Californië – de grootste voedselproducent in de VS – verliezen imkers elk jaar één derde van hun bijen. Wetenschappers zoeken in allerijl naar verklaringen. Alhoewel sommige, vaak door chemische bedrijven gefinancierde studies beweren dat dit met een samenhang van factoren te maken heeft zoals ziekte, habitatverlies en giftige chemicaliën, stellen krachtige, onafhankelijke studies vast dat neonicotinoïde pesticiden te verwijten zijn.

Het EU-verbod is er gekomen dankzij dit opzienbarend bewijs en de super effectief gevoerde campagne van Avaaz en haar partners. Het milieubeschermingsagentschap van de VS (EPA) is door het Amerikaanse Congres verplicht tot het reguleren van toxines, maar onder invloed van grote chemische bedrijven is er jarenlang met de wet geknoeid. Nu heeft de speciale ‘werkgroep voor Gezonde Bestuiving’ van het Witte Huis de mogelijkheid om ervoor zorgen dat de EPA de registratie van bepaalde gifstoffen intrekt, zodat deze voortaan niet meer in de VS verkocht mogen worden. Dit is onze kans!

De werkgroep brengt in enkele dagen verslag uit. 2,5 miljoen van ons wereldwijd  hebben reeds
onze steun aan deze campagne betuigd. Laten wij met spoed een ongeziene, drie miljoen sterke petitie opbouwen, en deze samen met media en strategische politieke druk afleveren. Zo kunnen we de bijen redden en voorkomen dat er een achterkamer deal wordt gesloten die slechts machtige zakenbelangen ten goede komt. Teken de urgente petitie:

https://secure.avaaz.org/nl/save_the_bees_us_pet_loc/?bIttseb&v=47077

Wij kunnen onze fragiele voedselketen niet langer in handen van chemische bedrijven en de door hen beïnvloedde regulatoren laten. Deze pesticiden verbannen zal ons een stap dichter bij een veiligere wereld brengen, zowel voor ons als de wezens die ons dierbaar zijn en waarvan ons voortbestaan afhangt.

Met hoop,

Terra, Alex, Alice, Ari, Nick, Laila, Marigona, Ricken en de rest van het Avaaz team

MEER INFORMATIE:

Bijensterfte, oorzaken en gevolgen (Universiteit Utrecht)
http://www.bijensterfte.nl/

Sterfte van de honingbij als gevolg van pesticiden (InfoNu)
http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-gezondheid/69717-sterfte-van-de-honingbij-als-gevolg-van-pesticiden.html

Uitstervend ras: de honingbij – en de imker (nrcQ)
http://www.nrcq.nl/2014/07/14/met-uitsterven-bedreigd-de-bij-en-de-imker

Landbouwgif geeft bijen laatste zetje (Chemisch2Weekblad)
http://www.c2w.nl/landbouwgif-geeft-bijen-laatste-zetje.347572.lynkx

In het Engels:

Zware kosten. Het wegen van de waarde van neonicotinoïde insecticiden in de landbouw (Centrum
voor Voedselveiligheid)
http://issuu.com/centerforfoodsafety/docs/neonic_efficacy_digital/1?e=9942666/7206999

Presidentieel Memorandum – Het creëren van een federale strategie om de gezondheid van
honingbijen en andere verstuivers te bevorderen (Het Witte Huis)
http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2014/06/20/presidential-memorandum-creating-federal-strategy-promote-health-honey-b

Petitie voor een interimaire administratieve herziening van neonicotinoïde pesticiden (ingediend op 7
juli 2014)
http://docs.nrdc.org/health/files/hea_14070701a.pdf

De peperdure lobby-oorlog over de stervende honingbijen van Amerika (National Journal)
http://www.nationaljournal.com/energy/the-costly-lobbying-war-over-america-s-dying-honeybees-
20140701

EPA-memo onthult bezorgdheid dat pesticiden de oorzaak van bijensterfte zijn (SF Gate)
http://www.sfgate.com/cgi-bin/blogs/green/detail?entry_id=79910

Steun de Avaaz-gemeenschap!
We worden volledig gefinancierd door donaties en ontvangen geen geld van regeringen of bedrijven. Ons toegewijde team zorgt ervoor dat zelfs de kleinste bijdragen veel helpen: Geef Nu

Scroll even naar beneden om een reactie te plaatsen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s