Samen tegen Ebola – duizenden vrijwilligers!‏

Ik kan het bijna niet geloven – duizenden van ons hebben zich als vrijwilliger aangemeld om met gevaar voor eigen leven hulp te bieden aan de frontlinies van de ebolacrisis, waaronder honderden artsen en zorgverleners! En je moet eens kijken wat de vrijwilligers hierover schrijven — het is schitterend.

Beste Avaazers,

Ebola zou ons allemaal kunnen bedreigen, en om het tegen te houden is er dringend behoefte aan vrijwilligers. Als slechts 120 artsen uit onze gemeenschap vrijwilliger worden, zal dat het aantal dokters in Sierra Leone *verdubbelen*. Andere vaardigheden – in de gezondheidszorg, sanitaire voorzieningen, of logistiek – kunnen ook helpen. Dit is een oproep om de mensheid te dienen op het diepste niveau, om voor onze medemensen een ernstig risico te aanvaarden. Klik voor meer informatie, en om onze dankbaarheid te tonen aan diegenen die deze krachtige keuze maken:

Kom in Actie

Drie weken geleden zijn honderdduizenden van ons offline gegaan om in actie te komen tegen klimaatverandering. Deze week gaan we offline om ebola tegen te houden.

Het ebolavirus is op hol aan het slaan. Het aantal gevallen in West-Afrika verdubbelt elke 2-3 weken, en volgens de meest recente schatting zouden 1,4 miljoen mensen besmet kunnen zijn tegen half januari. Op die schaal bedreigt dit monster de hele wereld.

Eerdere ebola-uitbraken heeft men steeds onder controle kunnen houden. Maar de schaal van de huidige epidemie heeft de zwakke medische voorzieningen in de regio overweldigd. Liberia heeft minder dan 1 arts per 100.000 mensen. Overheden verstrekken financiële middelen, maar er is simpelweg niet genoeg medisch personeel om de epidemie tot staan te brengen.

Hier is een rol voor ons weggelegd. 39 miljoen mensen ontvangen deze email. Uit onze peiling blijkt dat 6% van ons in de gezondheidszorg werkt – als artsen of verpleegkundigen – bijna 2 miljoen van ons. Als slechts 120 artsen uit onze gemeenschap vrijwilliger worden, zal dat het aantal dokters in Sierra Leone *verdubbelen*.

Andere vrijwilligers kunnen ook helpen — laboranten, logistieke managers, mensen met kennis over water- en sanitaire voorzieningen, en transportmedewerkers. Een vrijwilliger geeft meer dan alleen tijd. Je neemt een risico. Er zijn al zorgverleners overleden in de strijd tegen ebola. Maar als er ergens een groep mensen is die zou overwegen om dit risico te nemen voor hun medemensen, dan is dat wel onze gemeenschap. Andere Avaaz-medewerkers en ik zijn er klaar voor om dat risico samen met jou te nemen, als we naar de frontlinies van deze crisis afreizen.

Geweldige dingen kunnen bereikt worden wanneer we echt naar ons hart luisteren. Als jij in de gezondheidszorg werkt, of andere vaardigheden kunt aanbieden, wil ik je vragen om een moment de tijd te nemen om te luisteren naar dat deel van jezelf dat je het meest vertrouwt, en om dit te volgen.

Klik hieronder om vrijwilliger te worden, om van vrijwilligers te lezen waarom zij deze keuze gemaakt hebben, en om jouw eigen boodschap van dankbaarheid en aanmoediging aan hen achter te laten:

https://secure.avaaz.org/nl/ebola_volunteers_thank_you_3/?bIttseb&v=47494

Het opsteken van je hand om vrijwilliger te worden is pas de eerste stap. Je zal goed overweg moeten kunnen met Engels of Frans. En je zal veel informatie nodig hebben, en moeten verstrekken, om ervoor te zorgen dat een beschikbare positie goed bij je past. Je zal deze beslissing waarschijnlijk met jouw dierbaren moeten bespreken, en je kan je op een later moment terugtrekken uit het proces als je daarvoor kiest. Voor deze inspanningen werkt Avaaz samen met Partners In Health, Save the Children, en International Medical Corps, drie organisaties die een hoofdrol spelen in de bestrijding van deze dodelijke ziekte. We zijn ook in overleg met de overheden van Liberia, Sierra Leone en Guinee, en met de Wereldgezondheidsorganisatie.

Hoewel er een aanzienlijk risico is, zijn er ook concrete manieren om dit te beperken. Ebola verspreidt zich via lichaamsvloeistoffen, dus door uiterst zorgvuldig te werk te gaan kan het risico op besmetting geminimaliseerd worden. Tot nu toe zijn 94 zorgverleners in Liberia overleden aan ebola, maar dit zijn vrijwel allemaal nationale zorgverleners, die veel minder middelen tot hun beschikking hebben dan internationale vrijwilligers. Met behandeling is de kans om het virus te overleven hoger dan 50%.

Velen van ons, van politieagenten tot activisten tot soldaten, doen werk waarbij we ons leven riskeren. Het is de meest krachtige expressie van wat het leven de moeite waard maakt die we uit kunnen drukken. Door dit risico te nemen om ebola te bestrijden, draag je uit dat onze medemensen, waar ook ter wereld, het waard zijn om voor te leven:

https://secure.avaaz.org/nl/ebola_volunteers_thank_you_3/?bIttseb&v=47494

Als ebola verder uit de hand loopt, zal het ons binnenkort allemaal kunnen bedreigen. Het feit dat slechte gezondheidszorg in een klein land dit monster kan laten groeien tot een formaat dat de wereld bedreigt is een krachtige bevestiging van hoe onderling afhankelijk we zijn. Maar deze onderlinge afhankelijkheid gaat veel verder dan alleen onze belangen. Wij zijn met elkaar verbonden, ieder van ons, in een gemeenschap van mensen. Alle leugens die ons verdeeld hebben – over nationalisme en religie en seksualiteit – worden afgebroken, en we beseffen dat we echt maar één volk zijn, één stam. Dat een jonge moeder en haar dochter in Liberia dezelfde angst en liefde voelen als een jonge moeder en haar dochter in Brazilië, of in Nederland. En uit het begrip dat hiermee ontstaat, wordt een nieuwe wereld geboren. Uit de donkerste plekken schijnt ons helderste licht. Laten wij, vanuit de diepten van de nachtmerrie die ebola is, het licht van een nieuwe wereld van één volk laten schijnen, verbonden door liefde, en bereid om te vechten, en ons op te offeren, voor elkaar.

Met hoop en vastberadenheid,

Ricken, John, Alice, Danny, en het hele Avaaz-team

Scroll even naar beneden om een reactie te plaatsen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s