Avaaz: De meest misdadige banklening ter wereld!?‏

Aan: Onrechtdatabankbureau.ned

Beste Avaazers over de hele wereld,

  

 

De kolenbaron van India, Adani, wil het kwetsbare Great Barrier Reef verbouwen tot een belangrijke scheepvaartroute.Maar als we snel handelen kunnen we zijn vuile kolencomplex torpederen door de State Bank of India zover te krijgen dat ze zijn benodigde lening van een miljard dollar afwijzen:

teken de petitie!

De kolenbaron van India probeert een banklening van $1 miljard af te sluiten om een van ’s werelds ecologische schatten te verbouwen tot een belangrijke scheepvaartroute. Maar als we snel handelen, kunnen we zijn miljardendeal blokkeren en het Great Barrier Reef in stand houden als onderkomen voor walvissen en dolfijnen, in plaats van enorme kolenschepen.

UNESCO heeft verklaard dat het rif “bedreigd wordt” door het project, en acht toonaangevende internationale banken hebben er afstand van genomen. Nu staat of valt deze vuile deal bij het besluit van de State Bank of India. De voorzitster van de bank heeft haar reputatie ingezet op haar strenge optreden tegen “slechte leningen” — en een enorme wereldwijde campagne kan haar overtuigen om dit gestoorde kolenproject tegen het licht te houden en te verhinderen.

Publieke druk heeft andere banken al van gedachten doen veranderen, dus voeg jouw naam nu toe om nee te zeggen tegen ’s werelds meest verwerpelijke lening. Wanneer we de miljoen halen zullen we een waterdicht dossier voorbereiden met alle financiële en milieugerelateerde problemen, en deze aan voorzitster Bhattacharya afleveren, samen met juridische brieven en een mediastorm:

https://secure.avaaz.org/nl/india_great_barrier_reef_nonsam_lang/?bIttseb&v=49605

Het Great Barrier Reef is het grootste levende organisme op aarde en de thuisbasis van duizenden beschermde diersoorten. In de afgelopen drie decennia is ongeveer de helft van het koraal verloren gegaan, als gevolg van vervuiling uit mijnen, klimaatverandering en andere factoren. Het Duitse tijdschrift Der Spiegel meldde dat “als de huidige trends doorzetten, het ondenkbare zou kunnen gebeuren: het Great Barrier Reef zou kunnen sterven.”

Deze onbesuisde kolenkoorts is giftig voor de aarde. Kool is de meest vervuilende fossiele brandstof, en om de kolen naar India te krijgen zou Adani een vaargeul dwars door het rif moeten doortrekken. Volgens sommigen heeft India kolen nodig om mensen uit de armoede te trekken, maar India’s eigen kolenminister heeft zojuist aangekondigd dat India in staat zou zijn om de import van kolen in de komende drie jaar uit te faseren, lang voordat de Australische mijn gereed is!

Campagnes van Avaaz en anderen, en twijfels over de levensvatbaarheid van het project, hebben banken zoals Citigroup en Deutsche Bank overgehaald om de geplande Carmichael kolenmijn en het infrastructuurcomplex af te wijzen. Nu ligt de State Bank of India onder vuur vanuit de Indiase pers en de politieke oppositie.

69% van ondervraagde Indiërs hebben zich tegen het project uitgesproken. Als hoofd van de grootste door de staat ondersteunde bank, zal de voorzitster naar de publieke opinie moeten luisteren, en daarbij kan onze petitie van een miljoen handtekeningen, een stortvloed aan berichten, advertenties, en rapporten het bestuur aanmoedigen om Adani af te wijzen.

Laten we samen een miljoen bereiken tegen deze kolenmijn die het rif kan verwoesten. Voeg nu jouw stem nu toe:

https://secure.avaaz.org/nl/india_great_barrier_reef_nonsam_lang/?bIttseb&v=49605

Keer op keer dit jaar heeft onze gemeenschap laten zien dat het de uitdaging aan kan gaan om het klimaat veilig te stellen voor toekomstige generaties. We hebben lang gevochten voor het behoud van het Great Barrier Reef, dus laten we ervoor zorgen dat we weer samenkomen om het te beschermen tegen dit rampzalige kolencomplex.

Met hoop en vastberadenheid,

Danny, Nick, David, Alex, Oli, Alaphia, Nic, Ravi en het hele Avaaz-team

MEER INFORMATIE

In het Nederlands

Mijnbouw en gaswinning bedreigen Great Barrier Reef (Trouw)
http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/3288923/2012/07/19/Mijnbouw-en-gaswinning-bedreigen-Great-Barrier-Reef.dhtml

Great Barrier Reef bedreigd door oprukkende industrie (Het Parool)
http://www.parool.nl/parool/nl/1024/GROEN/article/detail/3441831/2013/05/15/Great-Barrier-Reef-bedreigd-door-oprukkende-industrie.dhtml

Australië laat miljoenen tonnen baggerspecie storten bij Great Barrier Reef (Argus)
http://www.argusactueel.be/internationaal-nieuws/australië-laat-miljoenen-tonnen-baggerspecie-storten-bij-great-barrier-reef

In het Engels

Australisch project van Adani krijgt lening $1 van miljard van SBI (The Times of India)
http://timesofindia.indiatimes.com/business/india-business/Adanis-Australian-project-gets-1-billion-SBI-loan/articleshow/45185035.cms

Great Barrier Reef project van Adani group in onrustig vaarwater (Forbes)
http://www.forbes.com/sites/meghabahree/2014/05/29/adani-groups-great-barrier-reef-project-in-troubled-waters/

India zou geldschieter vertraagde Australische kolenmijn van Adani group kunnen worden (IB Times)
http://www.ibtimes.co.uk/india-could-bank-roll-adani-groups-delayed-australian-coal-mine-1475143

Indiase beurs ondervraagt Adani over lening voor kolenproject in Galilea Bassin (Sydney Morning Herald)
http://www.smh.com.au/business/mining-and-resources/national-stock-exchange-of-india-quizzes-adani-on-loan-for-galilee-basin-coal-project-20141119-11pnrf.html

Lening $1 miljard aan Adani slaat nergens op, en dit is waarom (firstbiz)
http://firstbiz.firstpost.com/economy/sbis-1-billion-loan-to-adani-makes-no-sense-heres-why-108668.h…

India weigert kool uit Galilea Bassin (Market Forces)
http://www.marketforces.org.au/indiacoalpolling

Steun de Avaaz-gemeenschap!
We worden volledig gefinancierd door donaties en ontvangen geen geld van regeringen of bedrijven. Ons toegewijde team zorgt ervoor dat zelfs de kleinste bijdragen veel helpen: Geef Nu

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s