Witte beeldenstorm in Zuid-Afrika.

Witte beeldenstorm in Zuid-Afrika.

Zwarte activisten keren zich in Zuid-Afrika tegen de monumenten van het apartheidsregime. Symbolen van de blanke overheersing moeten verdwijnen.

Het is een heroïsch standbeeld van een Britse soldaat die zijn uitgeputte paard te drinken geeft. Het werd in 1903 opgericht in Port Elizabeth, Zuid-Afrika, voor de 300.000 Britse oorlogspaarden die omkwamen tijdens de Boerenoorlogen. Maandag werd het vernield. De teugels van het paard werden kapotgemaakt en de soldaat werd van de sokkel getrokken.

In Zuid-Afrika tekent zich een beeldenstormpje af tegen de monumenten van het apartheidsbewind. Vorige week staken actievoerders een standbeeld voor gesneuvelde Britse soldaten in Uitenhage in brand. Zondag moest het monument van Boerenleider en president Paul Kruger (1825-1902) in de hoofdstad Pretoria het ontgelden: het werd met groene verf besmeurd.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Kerkplein_(Pretoria)#Nederlands_plein

De daders zijn min of meer bekend. Gisteren publiceerde de krant The Herald een foto waarop te zien is dat het jonge militanten van de Economic Freedom Fighters (EFF) van Julius Malema zijn (de derde partij van het land) die in hun kenmerkende rode tenues de actie in Port Elizabeth uitvoeren.

Lokaal EFF-leider Bo Madwara verdedigde de actie tegenover zender News-24. ‘Het neerhalen van koloniale standbeelden past in de strijd van de EFF om af te rekenen met het economische systeem van de buitenlandse kolonialen.’

Protesten
Malema haakt slim aan bij protesten aan de Universiteit van Kaapstad. Begin maart gooide student Manxwele Chumani daar poep naar het beeld van de Britse mijnmagnaat en politicus Cecil John Rhodes (1853-1902), de naamgever van Rhodesië, het huidige Zimbabwe, dat de entree tot de de campus siert.

Chumani protesteerde tegen het feit dat 25 jaar na de vrijlating van Nelson Mandela de meeste bewoners van de townships van Kaapstad nog altijd geen wc hebben, en zwarte studenten nog elke dag op een veel te witte universiteit tegen het beeld van een koloniale racist moeten aanlopen. Het poop protest groeide uit tot een campagne onder het motto Rhodes must fall.

Het met leuzen volgekalkte beeld van Rhodes staat nu in hout verpakt te wachten op verhuizing. Volgens vicerector Max Price is Rhodes een schurk die zich schaamteloos verrijkte. Daar helpen zelf de befaamde Rhodes-Mandela-studiebeurzen niks aan. Rhodes University in Grahamstown, Oostkaap, wil haar naam wijzigen. Aan de Universiteit van KwaZulu-Natal in Pietermaritzburg keert de woede zich tegen een beeld van de Britse vorst George V.

Indirect is de campagne ook kritiek op het ANC, dat in 20 jaar politieke alleenheerschappij alle helden van de blanke minderheid omwille van zijn ‘nationale verzoeningspolitiek’ liet staan. En ondanks alle positieve actie de blanke economische macht amper aantastte, zegt historicus Stephen Ellis van het Afrika Studie Centrum.

Frustratie
‘Twintig jaar na de val van het apartheidsbewind is de beloofde omwenteling verre van voltooid. Dat is de frustratie van een groot deel van de zwarte bevolking’, aldus Ellis. ‘Je kunt cynisch zeggen dat wie geen echte omwenteling voor elkaar krijgt, gewoon de symbolen van het verleden moet aanvallen. Het is veel makkelijker symbolen aan te pakken dan de werkelijkheid.’

Zuid-Afrika is niettemin verwikkeld in een fel debat over hoe om te gaan met de symboliek van besmette monumenten. Blanke critici vragen zich af waar de historic cleansing eindigt. Moet straks ook het standbeeld van Jan van Riebeeck, de 17de eeuwse stichter van Kaapstad, eraan geloven? Voorstanders klagen dat veel critici geen enkel begrip hebben voor zwarte frustraties.

De ANC-regering heeft laten weten dat zij open staat voor debat. Wel zal zij fikse straffen gaan uitdelen aan iedereen die standbeelden vandaliseert.Bron:Volkskrant

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s