Pgb-geld in ruil voor geheimhouding.

ssssvvvvbbbb

Een woonzorgcentrum in Deurne wilde in maart naar de rechter stappen omdat de zorgverleners hun geld niet kregen. Om een kort geding te voorkomen trof de SVB een schikking, waarin geheimhouding werd afgesproken. Directrice Nicky Beelen van het Zorghuis in Deurne beloofde daarin ook dat ze niets negatiefs of misleidends over de SVB zou publiceren.

Wat is Pgb

Een persoonsgebonden budget (PGB) is in Nederland een budget in de AWBZ (voor zorg en begeleiding) of een persoonsgebonden budget in de Wet maatschappelijke ondersteuning (voor hulp bij het huishouden en voorzieningen). Het is een geldbedrag waarmee iemand die zorg, begeleiding of hulp nodig heeft en daarvoor in aanmerking komt, deze kan inkopen. Het is de tegenhanger van zorg in natura (ZIN). Patiënten kunnen zelf de hulpverleners en begeleiders uitkiezen, en zelf beslissen waaraan het geld besteed wordt. Men kan dus met het PGB de eigen zorg in eigen hand nemen. Per Saldo is de belangenorganisatie voor mensen met een PGB.

Het PGB binnen de Wmo wordt verstrekt door gemeenten. Waar het PGB binnen de AWBZ door de vermeende kostenstijging stevig onder druk staat en ingeperkt wordt wordt het PGB binnen de Wmo en dan met name bij de huishoudelijke hulp steeds vaker door gemeenten gestimuleerd. Dit omdat een PGB voor de gemeente veel goedkoper is dan de verstrekking in natura.

Directrice Beelen, van het Zorghuis in Deurne die actief is op Twitter, moest van de SVB toezeggen dat ze uitsluitend zou twitteren met de mededeling “Probleem tot onze tevredenheid opgelost! #pgbalarm”.

Eigenlijk wilde Beelen dat niet, maar ze kon niet anders dan de overeenkomst accepteren, zei ze. “We hebben als bedrijf heel weinig keus, we hebben het geld nodig, zo simpel is het. Ik moet wel mijn personeel kunnen betalen elke maand.”

Volgens de Sociale Verzekeringsbank is het gebruikelijk dat er een geheimhoudingsverklaring wordt gevraagd bij een schikking. Staatssecretaris Van Rijn is verbaasd over de afspraken bij het woonzorgcentrum in Deurne en neemt er afstand van. Hij heeft de SVB om opheldering gevraagd.

Systeem loopt niet

De directrice van de zorginstelling uit Deurne zegt dat ze in totaal nog meer dan 190.000 euro aan pgb-geld te goed heeft, maar de SVB ontkent dat.

Beelen zegt echter dat de pgb’s deze maand weer niet betaald zijn en dat ze daarom nu de publiciteit zoekt. “We worden niet op tijd betaald, het hele systeem loopt niet. We kunnen nog wel twee jaar doormodderen, maar het gaat niet vanzelf over. Dan horen wij op het nieuws dat het best goed gaat. Nou het gaat niet best goed, het gaat hartstikke mis.”

Machtsmisbruik

CDA-Kamerlid Keijzer is verbijsterd over de clausule. “Dit is echt machtsmisbruik door een overheidsorganisatie. Zo ga je niet om met mensen die door je eigen beleid in de problemen zitten.” Ze noemt de tweet die het woonzorgcentrum moest plaatsen “bizar en verschrikkelijk”.

Ook GroenLinks-Kamerlid Voortman neemt het hoog op en noemt het schandalig. “Kennelijk is de SVB meer bezig met het voorkomen van negatieve publiciteit dan met het oplossen van de problemen die mensen door toedoen van de SVB hebben.”

Zowel Keijzer als Voortman wil van Van Rijn horen dat het boetebeding, zoals dat heet, van tafel is. Vanavond wordt in de Tweede Kamer opnieuw over de pgb-problematiek gesproken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s