ODBned: De Helleense Republiek heeft geld nodig.

vlag griekenland

Waar is het nu allemaal om te doen als we het bijvoorbeeld over Griekenland hebben. Een zwakke economisch lidstaat.

Het jaar 1981 treedt Griekenland toe tot de Europese Gemeenschap. Op 1 januari 2001 is Griekenland tot de Europese Economische en Monetaire unie (EMU) toegetreden, zodat er later op 1januari 2002 de invoering van euromunten en biljetten een feit is voor een aantal landen.

Griekenland in het verleden eerder failliet

November 2010 kwam aan het licht dat de Grieken gelogen hadden over hun begrotingstekort van de voorgaande jaren. Het bleek 15,6 te zijn in plaats van 3,7 procent, zoals tot dan toe werd aangenomen.

De Europese ministers van de andere EU landen van financiën reageerde furieus. Toen het bekend werd dat Griekenland er financieel slecht voor stond. Wel is er vanaf dat moment tot heden ongeveer 226,6 miljard uitgekeerd.

Spijker op de kop

Hoeveel miljarden heb je nodig om schoon schip te maken. En hoeveel euro om een economie op te bouwen zodat je begrotingstekort onder de norm komt.

De financiële mega hulp heeft nergens toe geleid. Wat hebben die Grieken toch zo “verkeerd” gedaan. Ze vragen op de dag van vandaag nog steeds geld om niet failliet te gaan. Ze hebben geen enkel rendement weten te behalen. Wat hebben ze met het geld gedaan? De EU legde elke keer weer sancties neer bij de Grieken.

Is 226,6  miljard een druppel op de gloeiende plaat?

Men moest hervormen, maar met het geleende geld om er weer boven op te komen, is een groot fiasco geworden. De Grieken blijken niet de capaciteit te hebben om met mega miljarden orde op zaken te stellen. Of is het gewoon niet genoeg wat ze aan steun hebben gehad. Het Blijkt een heilzame weg voor de overige lidstaten die hier aan mee betalen.

Wat mag het kosten.

Door het beleid van de EU heeft de EU zich kwetsbaar gemaakt. Griekenland lijkt in het voordeel. Hun houding op dit moment zegt daar genoeg over. Of deze mega miljarden hulp die geen vruchten heeft afgeworpen verstandig is geweest, is dan ook de vraag. Een andere vraag is of de EU een afweging van te voren heeft gemaakt of een financieel hulpplan jegens Griekenland zinvol is. ODBned Wat mag het kosten?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s