Ouderen te duur voor werkgever?

eintsein

Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) vandaag in een rapport.

Er is een werkloosheid in Nederland onder jong oud en ouder.

Dat is simpelweg gekomen door het aanbod van orders dat stagneerde. Als er dan minder verdiend word door een bedrijf, vallen er ontslagen. Normaal gezien zijn dat de best betaalde werknemers die ook in vele gevallen de meeste dienstjaren op hun naam hebben staan.

Werkgevers vragen ontslag aan. De UWV grijpt niet in. En waar in de meeste gevallen de rechter mee instemt. Geregisseerd door de overheid. En je staat op straat, met die verstande dat je “nooit” meer aan de bak komt. Maar ‘als’er werk word aangeboden en je accepteert de baan (niet vrijwillig) begin je zo ongeveer met het minimumloon. Een oude werknemer met een salaris van een teenager.

Het kan ook anders

Waar het niet dat een tiental jaren geleden een bedrijf uit Amsterdam Nihot geheten zijn werknemers een Europacup wedstrijd in het buitenland cadeau gaf omdat het bedrijf zijn werknemers hoog had zitten.

Het gaat de leiding van bedrijven al lang niet meer om het leveren van kwaliteit. Men wil simpelweg grof verdienen. De overheid steunt daarin de werkgevers. Perslot van rekening zijn er opties genoeg om het vervangen van Nederlandse geschoolde arbeiders.

De grenzen staan wagenwijd open. Zijn goekope werknemers van andere landen een nadeel voor de belasting opbrengst ? De grens staat open voor velen ongeschoolde lage lonen arbeiders die grif worden aangenomen door werkgevers in Nederland.

Wat het CPB stelt dat oudere te duur zijn door verschillende voordelen in hun cao’s kan geen aanleiding zijn om werknemers te weigeren. Want jonger dan oudere werknemers uit Nederland komen ook niet meer aan het werk. En zo kun je wel nog even doorgaan.

Stel dat die voordelen uit het cao worden gehaald neemt een bedrijf nog steeds een oudere werknemer niet in dienst. Vaak word verstaan gegeven dat een oudere niet past in de jonge organisatie. En zo zijn er meer smoezen. Nee het gaat zo als altijd om de centen.

Goedkope werknemers is goed voor de kas? Daarom zijn werknemers met een salaris dat hoger ligt dan bijvoorbeeld van een werknemer van een land waar de lonen veel lager zijn kansloos. Ook als de crisis voorbij is. Want er zullen steeds meer Nederlanders ingeruild worden voor werknemers uit de lage lonen landen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s