Karremans wil excuses van Nederlandse regering.

Thom Karremans (M) leest in november vorig jaar een verklaring voor bij het gerechtshof in Arnhem. 
Thom Karremans, voormalig Dutchbat-commandant in Srebrenica, eist excuses van de Nederlandse regering. Volgens de kolonel b.d. (buiten dienst) komt de mislukte missie in 1995 op het conto van de toenmalige regering. Dat zegt hij vandaag in De Telegraaf.

Val van Srebrenica

Vandaag is het twintig jaar geleden dat Srebrenica viel. In de omgeving van de stad is de val nog dagelijkse realiteit. Lees hier een artikel met interviews met directe betrokkenen (+).

Karremans.
Karremans. © EPA

Twintig jaar geleden werd de moslimenclave Srebrenica, die beschermd werd door het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat, op gewelddadige wijze ingenomen door het Bosnisch-Servische leger. Bij de val van Srebrenica kwamen vele duizenden moslimjongens en -mannen om het leven.

Karremans kreeg veel kritiek voor zijn rol bij de missie en werd door nabestaanden zelfs beschuldigd van medeplichtigheid aan genocide. Maar, zo zegt de in Spanje wonende Karremans, de mislukking van de missie werd ingeleid door een rammelend mandaat en gebrekkige uitrusting. Ook was er een gebrek aan munitie, voedsel en brandstof.

‘Houten geweer en klapperpistool’

We werden uitgezonden met een houten geweer en een klapperpistool.

Thom Karremans

‘Minister Hennis (Defensie) moest zich zo nodig verontschuldigen bij nabestaanden van drie omgekomen moslims. Nu willen wíj eindelijk excuses’, zegt Karremans (66) in het interview.

‘We werden uitgezonden met een houten geweer en een klapperpistool. Dat komt helemaal op conto van de toenmalige Nederlandse regering. Daar is geen bondgenoot twintig jaar later van te beschuldigen’, aldus Karremans, die in Spanje woonachtig is.

‘Minister van Defensie Joris Voorhoeve en generaal Hans Couzy zeiden: ‘Volhouden!’ Hoge officieren op het VN hoofdkwartier waren op vakantie. Zeven keer vroeg ik om luchtsteun, zeven keer bleef het stil. Het ontbrak totaal aan goede wil.’Bron: Volkskrant

Vandaag wordt de val van Srebrenica herdacht.

Advertenties

Een gedachte over “Karremans wil excuses van Nederlandse regering.

  1. Mevrouw Zegsveld zit op excuses te wachten van Voorhoeve en de Grave. Zij weet donders goed dat deze echt niet hun excuses zullen aanbieden .Deze Peppi en Kokkie konden al niet omgaan met kabinetsval 2 Mei 1989 ,waar Voorhoeve zijn leiding al had verloren . Voorhoeve is niet opgestapt.
    Een ramp al die politici.
    Hennis grijpt weer niet in ,waar over oorlogsgebieden weer wordt gevlogen.
    VERANTWOORDING nemen !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s