Bescherm schietende agenten.

Bescherm schietende agenten.

Een vrijbrief van de rechtsgang aan politiemacht.

De nieuwe minister van der Steur van Veiligheid en Justitie wil af van verdachte politie agenten na schiet incidenten. Daarmee geeft hij iedere politie functionaris een vrijbrief om te schieten om welke redenen dan ook. Kort geleden gaf een rechter in Rotterdam al toestemming om burgers dood te schieten.

Politiemensen die een verdachte hebben neergeschoten, zouden niet langer automatisch voor moord of doodslag moeten worden vervolgd.
Daarvoor pleit ’de poule van 19 topadvocaten’ die overmorgen op speciaal verzoek van de Nationale Politie in werking treedt om agenten juridisch bij te staan na schietincidenten.
Met andere woorden zand erover?

Men zegt, zo moet bij een schietincident worden onderzocht of de politieman volgens de ambtsinstructie heeft gehandeld. Natuurlijk moet dat. Dat is bij wet zo bepaald. Maar daar had de rechter met de laatste moord van 2 politie agenten in Rotterdam geen boodschap aan. Daar doorzeefde zij de rug van wat hun een verdachte noemden.

Men zegt het volgende, bij de politie duren onderzoeken naar schietincidenten soms jaren”, stelt hoogleraar internationaal strafrecht Geert-Jan Knoops, een van de raadslieden in de poule, „terwijl agenten werkeloos op de rapporten van de Rijksrecherche zitten te wachten. Carrières worden gebroken, privélevens raken in de knel.”

Het lijkt me een goede zaak als een agent te snel en buiten proportioneel als een cowboy mensen neer schiet dat het een vanzelf sprekende zaak is dat daar consequenties aan vast zitten.

Had hij of zij zich beheerst en zich aan zijn ambtsinstructie gehouden was er zeer waarschijnlijk geen dode gevallen en was er geen drama geweest onder de burgers voor de familie van het slachtoffer. Je kunt je afvragen of deze angst agenten wel geschikt zijn voor hun functie. Het beoordelen van geval tot geval schijnt niet de sterkste kant te zijn van bijvoorbeeld de in de rug schietende agenten van een verdachte die mogelijk in de war was.

Men wil nu dezelfde procedure wat het leger gebruikt.

Bij schietincidenten betrokken militairen worden niet automatisch als verdachte gezien. Openbaar Ministerie en Koninklijke Marechaussee beschouwen hen in eerste instantie als getuigen Stelt men nu.

Maar die vergelijking gaat mank, militairen vechten tegen een vijand buiten landsgrenzen.

Politie heeft met burgers te maken.

Wat is volgens de politie een verdachte en om welke redenen mag een politieagent een verdachte dood schieten. Wat is volgens de politie een verdachte en om welke rede mogen politie agenten een burger wurgen.

Maar Minister Van der Steur vindt het ongewenst dat politiemensen die vanuit hun functie geweld moeten uitoefenen als verdachte van een misdrijf worden gezien. Dat wordt meegenomen in een stelselherziening die gaande is en waarover we volgende maand een nota naar de Kamer hopen te sturen”, aldus een woordvoerder. Maar in een rechtsstaat worden burgers toch tegen de macht van de staat beschermd door wetten minister van der Steur van Veiligheid en Justitie.?

Zo te zien komt er een stelselherziening die de ambtenaar vrijpleit van verantwoordelijkheid tijdens in functie zijnde agent. De agent word, beschermd als hij iemand of meerdere doodschiet. Daarmee streven ze de politie macht in de VS voorbij.

Jaarlijks worden gemiddeld tien politiemensen vervolgd na gebruik van het dienstwapen. De veroordeling van een agent uit Kerkrade tot twee jaar cel leidde deze zomer tot grote commotie.

De man opende als lid van een arrestatieteam het vuur. Justitie seponeerde, maar er volgde toch een proces nadat de gewond geraakte verdachte naar het gerechtshof stapte.

Met deze ontwikkeling die top advocaten en de minister willen veranderen gaat de macht boven het recht staan. En geloof het of niet de meeste burgers vind alles goed. ODBned

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s