Het ministerie van Justitie onbetrouwbaar!!

Minister Van der Steur

 
GESPREK VAN DE DAG
Dus tóch

Het ministerie van Justitie is van oudsher het meest brisante departement. Maar sinds de openlijke opstand van de procureurs-generaal tegen minister Sorgdrager in 1998, is het niet meer zo uit de hand gelopen als nu.

Het ministerie heeft de fase bereikt dat het buiten de eigen muren vooral wordt uitgelachen vanwege het totale onvermogen om nog enige betrouwbaarheid uit te stralen. Alleen de Tweede Kamer lacht op deze dinsdag niet mee, omdat het daarvoor allemaal te ernstig is. Kamerleden zijn ‘beduusd’, ‘verbijsterd’, ‘verontwaardigd’.

Het onderzoek van de commissie-Oosting naar de Teevendeal was eind vorig jaar al niet mals over de cultuur op het departement: te weinig gevoel voor urgentie om de waarheid te achterhalen, te weinig ‘politieke sensiviteit’ in de top en de eeuwige neiging om alles in eigen kring te regelen. Als minister Opstelten in 2014 gewoon een onafhankelijk onderzoeker had aangesteld om het bankafschrift van de schikking met drugscrimineel Cees H. te achterhalen, was het vast eerder gelukt, veronderstelde Oosting.

Slechts één geruststellende mededeling had de commissievoorzitter voor de Tweede Kamer: het was allemaal heel stom, ongelukkig en naïef geweest, maar hij had geen aanwijzingen dat er sprake was van een vooropgezette doofpot. Geen wonder dat Oosting nu als door een wesp gestoken opveert: dus tóch.

De schade voor het departement is niet te overzien. Het ministerie dat geacht wordt de hoeder te zijn van de rechtsstaat, kampt toch al met een reeks geloofwaardigheidskwesties. Een gevoelig telefoongesprek tussen staatssecretaris Teeven en de omstreden VVD-senator Jos van Rey? Per ongeluk niet opgenomen. Het ontlastende politierapport over het vermeende wangedrag van forensisch anatoom George Maat? Bijna voor altijd zoek geraakt. De autopsierapporten van de Molukse treinkapers? Verdwenen in een kluis.

En dan is er nog het lopende onderzoek naar de beschuldigingen van seksueel misbruik van minderjarige jongens door voormalig topambtenaar Demmink, dat er pas kwam nadat de rechter het onwillige Openbaar Ministerie daartoe had gedwongen.

Kamerleden hopen vandaag vrijwel eensgezind dat Oosting zich intussen dusdanig in zijn eer als onderzoeker voelt aangetast, dat hij aan de Haagse Turfmarkt geen steen meer op de andere laat: wie gaf opdracht het bonnetje niet te vinden en wie wisten er van?

Minister Van der Steur, maar ook het huidige VVD-Kamerlid Teeven en minister-president Rutte zullen met angst en beven uitkijken naar de resultaten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s