Bijten of schoppen door collegae vaak oorzaak van arbeidsongeval.

pesten

Bijten of schoppen door collegae vaak oorzaak van arbeidsongeval.

Door een collega, bedreigd, geschopt of gebeten. Werknemers die zich meer dan vier dagen ziek melden wegens een arbeidsongeval noemen dat in bijna een kwart van de gevallen de reden om niet op hun werk te verschijnen. Hoofdoorzaak van lang ziekteverzuim is een valpartij op de werkvloer. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Belangrijkste oorzaken letsel bij arbeidsongevallen van werknemers met langerverzuim, 2014 Uitglijden, struikelen of val. Door een voorwerp geraakt. Ergens aan gesneden, gestoten. Door iemand bedreigd, gebeten, geschopt. Een beknelling.Val van hoogte. Contact met stoom, hitte, gevaarlijke stoffen of lawaai. Bron data: CBS, TNO

Ruim 3 procent van de werknemers geeft in de enquête aan één of meer arbeidsongevallen te hebben gehad. Het CBS keek specifiek naar de ongelukken waardoor werknemers minstens vier dagen lang niet konden werken. Het gaat daarbij om 88 duizend van de in totaal ongeveer 240 duizend arbeidsongevallen in 2014.

In 29 procent was er sprake van een val, in 22 procent ging het om verbaal of fysiek geweld. Daarnaast is 16 procent door een voorwerp geraakt en is 12 procent bekneld geraakt.

Lichamelijke blessures komen vaker voor dan geestelijk letsel. Een ontwrichting, verstuiking of verrekking komt het vaakst voor. Hersenschudding en inwendige kwetsuren deden zich minder vaak voor, evenals andere letsels, waaronder verbranding, vergiftiging, infecties en verstikking.

Iets meer dan een kwart van de slachtoffers heeft geestelijk een knauw gekregen door het bedrijfsongeval. Ze hebben ‘bijvoorbeeld psychische schade door bedreiging of een shock door een traumatische ervaring’, aldus het CBS.

Fabrieken en werkplaatsen zijn de gevaarlijkste plekken. Daar gebeurt ruim een kwart van alle ongevallen.

Opgelopen letsel bij arbeidsongevallen van werknemers met langer verzuim, 2014
Ontwrichtingen, v…28% Geestelijk letsel 26% Onderscheid licha.. 16% Wonden en oppervl… 12% Botbreuken 10% Hersenschuddingen…4% Ander lichamelijk…10%

Bron Volkskrant.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s