Moet de pensioenleeftijd maar weer snel omlaag?

oudere werkzoekende

Probeer het maar eens uit te leggen. Je bent 61 jaar, al veertig jaar aan het werk. En gevangen in je baan. Want met 61 ben je veel en veel te oud om ooit nog een andere baan te krijgen. Maar je bent ook jaren te jong om al te mogen stoppen. Doorgaan tot 67 is het devies, al ziet de arbeidsmarkt je al tien jaar niet staan. .

We gaan in Nederland zeldzaam inconsequent om met oudere werknemers. Dat is een van de conclusies uit het nieuws van deze week, waarbij een pleidooi klonk voor het kwijtschelden van de sollicitatieplicht voor 60-plussers. Uit de mond van enkele vakbondsmensen en wetenschappers klonk hetzelfde geluid. De roep om een seniorenpardon. Oudere werklozen solliciteren zich suf. Zinloos meestal, want banen zijn er niet. De verwachting van een ernstig tekort aan arbeidskrachten bleek onterecht. En ondertussen mag de oudere werkzoekende geen vrijwilligerswerk doen, want alle tijd moet beschikbaar zijn voor die baan die er niet is en wellicht nooit komt.

Hun leeftijdgenoten die wel een baan hebben werken hard door, onder de werkdruk die is afgestemd op het tempo van dertigers en veertigers. De kans die er ooit was om met vut of prepensioen te gaan, is er niet meer. Om zich heen horen ze de verhalen van jongeren die maar geen vaste baan kunnen krijgen.

Hoe langer je erover denkt, hoe vreemder het wordt. Laat 60-plussers die echt niet meer aan een baan kunnen komen toch vrijwilligerswerk doen in plaats van al die brieven versturen.

Kom op met dat seniorenpardon, zou ik zeggen. Mensen die willen werken en de kans krijgen, die gaan heus wel aan de slag, daar hoeven we niet bezorgd over te zijn. .

Laat 60-plussers die echt niet meer aan een baan kunnen komen toch vrijwilligerswerk doen in plaats van al die brieven versturen

Als ik goed op me in laat werken wat de deskundigen zoals arbeidssocioloog Jan Cremers zeggen over het verhogen van de AOW-leeftijd, dan kun je maar tot een conclusie komen. De pensioenleeftijd moet weer omlaag. De maatregel van acht jaar geleden om die toen te verhogen is gebaseerd op een voorspelling van grote economische activiteit. In plaats daarvan kwam de crisis en er wijzen nu niet veel tekenen op het aantrekken van de economie.

Omlaag dus met die pensioenleeftijd. En voer dan meteen de mogelijkheid in om al een paar jaar voor het pensioen wat minder te gaan werken. Noem het parttimepensioen. Dan is het voor ouderen makkelijker vol te houden en krijgen jongeren kans op betaald werk.

Wat heeft de werkloze oudere daaraan? Die kan misschien aan de slag als vervanger van een 63-jarige met parttimepensioen.

Als ik naar de werkende en werkloze zestigers om me heen kijk en naar de twintigers die met horecabaantjes geld verdienen om als gratis stagiair werk te doen waarvoor ze opgeleid zijn, lijkt het me geen slecht plan.

Maar u denkt er misschien heel anders over.

Moet de pensioenleeftijd weer omlaag?. Bron:trouw.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s