Topadvocaten: ‘politiemensen stelen spullen’.

Politiemensen zouden bij invallen, doorzoekingen en arrestaties regelmatig geld en waardevolle goederen ontvreemden. Dat zeggen vier strafrechtadvocaten zaterdag in een uitzending van Eenvandaag.De Nationale ombudsman is al een onderzoek begonnen en hoopt deze zomer met de resultaten te komen.

Volgens advocaten in het programma moeten advocaten uit het hele land achter tientallen spullen aan die verdwijnen bij inbeslagnames. “Alles wat kan gebeurt, alles. Geld, sieraden, drugs, auto’s en Rolexen”, zegt strafpleiter Louis de Leon. Zijn collega’s zeggen in het programma dat ze het al regelmatig hebben meegemaakt dat cliënten hun spullen niet terugkregen, omdat het er niet zou zijn. Leon zegt het te hebben meegemaakt dat van een cliënt haar auto vol lag met spullen toen die in beslag werd genomen. ‘Toen ze die later kwam ophalen was die helemaal leeg, maar de politie wist van niks.”

In veel gevallen doen de verdachten geen aangifte van diefstal, omdat het ze soms goed uitkomt, maar ook omdat het soms moeilijk klagen is: “Bij wie ga je klagen als een kilo cocaïne weg is? Bij de politie? Dat wordt een lastige zaak”, zegt advocaat Mark Teurlings.

Politie en Justitie reageren in de uitzending met een schriftelijke verklaring. Ze zeggen er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat het beslagtraject helder en zorgvuldig verloopt. “Indien we de casussen – die niet concreet worden gemaakt – zouden kennen, zouden we ze tot op de bodem uitzoeken.” De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) gaat een zwartboek opstellen, vertelde Geertjan van Oosten namens de vereniging. Bron:Trouw.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s