Advocaat van Turkse jongens wil alsnog rechtszaak Demmink.

Seksueel misbruik
Geen bewijs voor verkrachting, zoals justitie stelt? Advocaat Adèle van der Plas bestrijdt dat. „Het OM heeft zich met een kluitje in het riet laten sturen.”

demmink

 

Het Openbaar Ministerie zou de voormalige justitiële topambtenaar Joris Demmink alsnog moeten dagvaarden om in een openbare terechtzitting de beschuldigingen te behandelen over verkrachting van twee minderjarige Turkse jongens.
Dat stelt advocaat Adèle van der Plas in een brief aan het gerechtshof in Arnhem. Zij is de advocaat van twee Turken die aangifte tegen Demmink hebben gedaan omdat ze zeggen ruim twintig jaar geleden als minderjarige jongens door hem in Turkije te zijn verkracht.

Het hof oordeelde in januari 2014 dat het OM „met voortvarendheid” een strafrechtelijk onderzoek moest doen naar de geruchten over Demmink. Het hof oordeelde dat uit eerdere onderzoeken „voldoende feiten en omstandigheden” kwamen voor zo’n onderzoek. Na tweeënhalf jaar onderzoek naar de verdenkingen concludeerde het OM vorig jaar juni dat er „geen enkel belastend materiaal” is om Demmink te vervolgen.

Lees ook: Geen uitleg over seponeren van zaak-Demmink

Van der Plas komt na bestudering van hetzelfde onderzoeksdossier tot een andere slotsom. De raadsvrouw schrijft het hof dat in het nieuwe dossier (codenaam Tamarix) „ruimschoots voldoende bewijs” is te vinden dat berechting van Demmink mogelijk maakt. Het onderzoek naar de man die in 2012 met pensioen ging als secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft volgens haar „ondanks de tegenwerking vanuit Turkije slechts nieuwe feiten opgeleverd die het eerder aanwezige bewijs ondersteunen”.

Het OM wilde niet dat Van der Plas het Tamarix-dossier kreeg wegens een gevaar van privacyschending. Het hof oordeelde dat ze namens de aangevers wel recht had op de resultaten. Uit het dossier blijkt dat het OM onderzoek heeft laten doen naar de betrouwbaarheid en „mogelijke criminele antecedenten” van de twee mannen die zeggen te zijn verkracht. „Dergelijke aanwijzingen” zijn niet gevonden, concludeert Van der Plas.
Het OM onderzocht ook de betrouwbaarheid van een belangrijke getuige: een Turkse politieman die heeft verklaard destijds jongens aan Demmink te hebben geleverd in Istanbul. Deze man bleek volgens het Turkse OM inderdaad in die tijd werkzaam te zijn geweest bij de politie in Istanbul bij de afdeling beveiliging.

Van der Plas hekelt het feit dat Turkije tot drie keer toe geweigerd heeft de Haagse onderzoeksrechter te helpen. Dat gebeurde omdat de zaak volgens de Turken verjaard is. „Het is volstrekt duidelijk dat de Nederlandse delegatie in deze zaak door de Turken tegen alle verdragsrechtelijke regels in met een kluitje in het riet is gestuurd.”
Het OM wil de wens tot een sepot toelichten in een openbare zitting. Volgens het hof kan dit niet. Van der Plas stelt voor dat Demmink gewoon wordt gedagvaard zodat het OM in een openbare rechtszaak eventueel vrijspraak kan vragen voor de verdachte. Dit gebeurde ook in het eerste proces tegen Geert Wilders toen het OM op last van het hof tot vervolging (wegens discriminatie) moest overgaan. Het hof beraadt zich op een standpunt. Bron nrc.nl

Advertenties

2 gedachtes over “Advocaat van Turkse jongens wil alsnog rechtszaak Demmink.

 1. Ik ben een ervaringsdeskundige op het gebied van onder andere je recht opeisen via de rechtsgang in Nederland. Ben tot de conclusie gekomen dat je niet serieus word genomen. Doet veel pijn. Je kunt er makkelijk failliet door gaan. Aan bodemprocedures wat hun doel ook is. Corrupte Overheid,- met zijn macht wellustelingen. Ambtenaren en gemeente waar je tegen moet procederen.

  Hun advocaat word betaald door de maatschappij. Terwijl de beschuldigde alles uit eigen zak moet betalen. Echt slechte foute mensen die daar hun diensttijd mee vullen. Hebben al lang geleden de fundamenten van de rechtstaat gesloopt.

  En de Nederlander staat er bij en kijk er na. Op de slachtoffers van die foute overheid en rechtsgang natuurlijk na. Nederlandse Rechtstaat bestaat niet. Het staat voor willekeur corruptie enz. Ben bang dat die grote schoonmaak waar u het over heeft alleen werkt als men het gebouw horizontaal verlaat. Deze regeringsleden de meeste althans denk ik, vormen een blok te samen. Ook zien we dat de democratie in Nederland geen democratie is.

  Tijdje geleden het referendum en vandaag 22 maart 2017 zien we het bevestigd dat de democratie niet bestaat. Wilders word met meer dan een miljoen stemmers uitgesloten. Door andere partijen om mee te regeren. Maar diezelfde mensen die de macht hebben in Nederland. Laten wel nationalisten binnen. Als partij ook nog eens van Islamitische landen. Ze hebben niet alleen aan de fundamenten van de rechtstaat gehakt.

  En de democratie verkracht, maar zijn ook hard bezig om schurken staten meer macht te geven in de Nederlandse regering. Dus in de toekomst meer macht over Nederland krijgen. De Nederlandse democratie schiet zich zelf in het hart. Een democratie die zichzelf uitsluit democratisch te functioneren zover je van democratie kunt spreken. Stel dat de ongeveer 200 verschillende nationaliteiten in Nederland genoeg achterban hebben om aan zetels te komen.

  Dan is het gebeurd met Nederland. let wel door een democratish systeem is de mogelijkheid daar. Dat de oorspronkelijk Nederlandse bevolking democratisch in de minderheid word geplaatst. Dit zou zo maar eens in de toekomst kunnen gebeuren. Met vriendelijke groet,
  Johan Buitendam

 2. Wij kennen in ons land het gezegde “waar rook is, daar is vuur”! In de zaak Demmink geeft dat natuurlijk ook te denken. Alleen al het feit, dat slager justitie zijn eigen vlees mag keuren, dat geeft al genoeg stof om te overdenken. Dat er in deze zaak de doofpot een markante rol speelt, ach dat is zo structureel in Den Haag, dat niemand daar nog van opkijkt. Dat daarmee onze klassenjustitie zich structureel blijft manifesteren, ook daarvan kijkt niemand meer op! Waar niemand zich voorts om bekommerd, dat is het feit dat ons land daarom justitieel en onbelemmerd afglijdt naar het niveau van banenrepubliek, waar de arrogantie van de macht hoogtij viert en waar dit soort vergrijpen steeds onbeschaamder worden, tot het moment dat deze “horken” een keer over hun eigen voeten struikelen. Hoe dan ook, Murphy’s Law komt altijd uit!
  Nu nog die, door het parlement geclaimde, grote departements-schoonmaak. Misschien is die schoonmaak voor Edith Schippers ook nog een aardig item voor de kabinetsvorming!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s