Meer huishoudens onder armoedegrens.  

Het aantal huishoudens dat niet boven de armoedegrens kan komen is gestegen. Volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) moesten ruim 200.000 gezinnen in 2015 al vier jaar of langer rondkomen van een salaris onder de lage-inkomensgrens. Dat is ruim 3% meer dan het jaar daarvoor.

Armoedegrens
In 2015 lag de armoedegrens op 1.030 euro per maand voor alleenstaanden en 1.930 euro voor een echtpaar met twee kinderen. Er moesten 626.000 huishoudens rondkomen met minder dan deze bedragen.

Eenoudergezinnen met minderjarige kinderen hebben vooral een risico op armoede. Bij ruim een kwart van deze groep liep deze risico op. Zo’n 320.000 kinderen groeiden in 2015 op in een huishouden met een zeer laag inkomen. Voor 125.000 van deze kinderen was dit het vierde jaar achtereen.

Vooral vijftigers hebben het zwaar om uit de armoede te komen. ”Als je 50 bent en je je baan kwijtraakt, is het niet zo makkelijk om weer aan het werk te komen.”, aldus CBS-hoofdeconoom Van Mulligen. “In 2015 was het economisch herstel pril. De extra banen gingen vooral naar jongeren. Mensen van boven de 50 staan achteraan op de arbeidsmarkt.”

Positief
Wat wel positief is, is dat het gemiddelde inkomen en de bestedingen in 2015 zijn toegenomen. Dit is weer de eerste stijging sinds 2008. De vermogensstijging kwam vooral door de waardestijging van woningen. Zo’n drie op de vijf huishoudens zijn in 2015 in het bezit van een eigen woning, die gemiddeld 56% van de waarde van het vermogen telt.

Door de stijging van de de huizenprijzen is het verschil tussen arm en rijk voor het eerst in zes jaar kleiner geworden. Volgens Van Mulligen is het verschil tussen arm en rijk in Nederland sowieso klein in vergelijking met de meeste landen om ons heen.

Schuld
Bijna de helft van de huishoudens had een hypotheekschuld. De gemiddelde waarde van deze schuld was 162.000 euro. Van al deze huishoudens telde de hypotheekschuld 685,5 miljoen euro. Ongeveer een derde van de huishoudens had ‘overige schulden’.Ook studieschulden bleven 900.000 huishoudens achtervolgen. Gemiddeld was de schuld nog net geen 8.000 euro. De studieschuld van alle studenten samen was 12,6 miljard euro. Bron: Zakelijk dagblad.
 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s